Bănci și Asigurări

Leul mai castiga teren inca o zi, sustinut din spate de BNR

30.01.2008, 18:08 15

Leul a castigat ieri mai mult de doi bani in fata euro la cursul oficial coborand la 3,742 lei pentru un euro, cel mai redus din ultima saptamana.
Dealerii pun revenirea leului pe seama unei noi interventii indirecte a bancii centrale pe piata valutara. BNR a intrat in piata pentru a sustine leul, care pierduse teren puternic la sfarsitul saptamanii trecute. Atunci, cotatiile au urcat peste pragul de 3,84 lei/euro.
Dealerii spun ca si ieri s-a resimtit pe piata un apetit puternic de vanzare de valuta, astfel ca oricat de mari au fost ordinele de cumparare, ele au fost satisfacute imediat, iar cotatiile nu au mai urcat.
"Cred ca BNR va continua sa vanda euro pana cand piata va prelua semnalul si se va misca natural in directia dorita. Aceasta interventie chiar ajuta, trebuia schimbata perceptia negativa care fusese indusa artificial", a comentat Dragos Balaci, dealer-sef la ABN Amro. El apreciaza ca daca BNR va duce dobanda la leu la 9% pe an lunea viitoare, leul are sanse sa castige teren in continuare, cursul urmand sa coboare spre 3,6 lei pentru un euro.
Leul a reusit sa castige teren in conditiile in care investitorii straini nu au avut o viziune clara fata de regiune. Monedele emergente din regiune nu au avut ieri o directie clara, zlotul polonez si forintul maghiar apreciindu-se usor, in timp ce coroana ceheasca si cea slovaca pierzand teren fata de euro.
Ieri, BNR a intervenit si pe piata monetara, atragand depozite in valoare totala de 800 de milioane de lei, cu scadenta 4 februarie, adica data urmatoarei sedinte de politica monetara.
Aspirarea leilor din piata a stimulat si ea intarirea monedei nationale. In perioada urmatoare, principalul factor care ar putea actiona in directia aprecierii leului este decizia asteptata a BNR de a majora dobanda de politica monetara, de la nivelul de 8% din prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO