Bănci și Asigurări

Leul nu mai convinge la economisire, dar si euro si-a pierdut atractivitatea

Leul nu mai convinge la economisire, dar si euro si-a pierdut atractivitatea

Click pentru imaignea intreaga

27.02.2008, 21:34 22

Depozitele in lei ale populatiei inregistrau la sfarsitul lui ianuarie o crestere cu 32,5% (corectata cu inflatia) fata de aceeasi perioada a anului trecut, ritmul anualizat incetinind astfel cu aproape noua puncte procentuale fata de decembrie, cand era la 41%.
Practic, economiile populatiei nu au mai crescut atat de incet din februarie anul trecut, cand ritmul accelera rapid. Varful de crestere fusese atins in vara, cand ritmul accelerase la 45%.
Leul ramane preferat la economisire, soldul depozitelor populatiei in moneda locala fiind de 43 mld. lei, fata de echivalentul a 26 mld. lei, cat totalizeaza plasamentele in valuta.
Din toamna anului trecut leul si-a pierdut insa dominatia in structura creditelor contractate de populatie.
Scaderea apetitului pentru economisire a avut loc chiar in timp ce BNR majora dobanda, incercand sa stimuleze populatia sa plaseze banii in depozite in loc de a-i consuma imediat. De la sfarsitul lui octombrie si pana la inceputul lui ianuarie BNR a majorat dobanda cheie la leu cu un punct procentual, ducand-o la 8% pe an. BNR a mai facut un pas hotarat de intarire a politicii monetare la inceputul lui februarie, cand a ridicat dobanda cu inca un punct procentual, la 9% pe an.
Dupa aceasta crestere soc, bancile comerciale au inceput sa-si alinieze dobanzile platite clientilor la depozite, unii jucatori oferind acum chiar si peste 9% pe an.
Lunile urmatoare vor arata daca bancherii reusesc sa convinga clientii sa economiseasca mai mult sau pur si simplu cresterile de preturi si majorarea ratelor la credite (pe fondul majorarii dobanzilor si al deprecierii leului) lasa mai putini bani de pus deoparte.
Pe de alta parte, analistii vorbesc despre posibile noi majorari de dobanda pe care BNR le-ar putea opera in lunile urmatoare, in conditiile in care prognoza bancii centrale indica o crestere a inflatiei la peste 8% in martie, pentru a ramane la niveluri ridicate si in trimestrul al doilea.
In aceste conditii, castigul real adus de plasamentele in lei va ramane destul de scazut chiar daca Banca Nationala ar mai majora dobanda cu inca un punct procentual.
Urmatoarea sedinta a bancii centrale pe probleme de politica monetara este programata pe 26 martie.
Apetitul pentru economisire in lei marcase la inceputul lui 2007 o revenire puternica, dupa ce in 2006 ritmul de crestere a depozitelor incetinise puternic, osciland intre 13% si 19%, in termeni reali.
Nici depozitele in valuta nu au mai fost la fel de atractive, cresterea anualizata incetinind pentru a treia luna la rand.
La sfarsitul lui ianuarie ritmul coborase usor la 45%, de la 46% in decembrie, dupa ce din primavara trecuta se mentinuse, cu o singura exceptie, peste 50%.
Cresterile depozitelor in valuta sunt calculate de banca centrala pentru soldul exprimat in euro.
Apetitul pentru plasarea fondurilor in euro a fost stimulat in a doua parte a anului trecut de tendinta de crestere a cursului, care a continuat pana in ianuarie anul acesta.
Totodata, bancile au majorat dobanzile platite pentru sursele atrase in euro, in conditiile in care si pe pietele internationale dobanda la euro a urcat.
Cifrele agregate pentru intreaga economie (incluzand si depozitele persoanelor juridice) indica o deteriorare semnificativa a apetitului pentru economisire in ianuarie.
Depozitele totale (persoane fizice si juridice) au stagnat luna trecuta, dupa o crestere de aproape 9% in decembrie, in termeni nominali. Luna ianuarie a fost practic cea mai slaba din punctul de vedere al economisirii din primavara trecuta, cand in mai soldul total inregistrase o scadere usoara. Evolutia din prima luna a anului a fost determinata in special de reducerea depozitelor in lei ale companiilor cu 6,5% (in termeni nominali).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO