Bănci și Asigurări

Leul pastreaza castigul obtinut in fata euro

25.05.2007, 17:42 10

Leul si-a intrerupt ieri miscarea de corectie inceputa luni, inregistrand un castig minim in raport cu euro dupa trei zile consecutive de scadere, pe fondul unei reveniri a dobanzilor pe piata monetara. BNR a calculat un curs de 3,2742 lei pentru un euro, in scadere cu 0,43 bani fata de ziua precedenta.
De asemenea, moneda nationala s-a intarit usor in raport cu dolarul american, banca centrala calculand un curs de 2,4375 lei, cu 0,40 bani mai putin decat miercuri.
Luni, euro a atins un minim de curs oficial de 3,2580 lei, mult sub asteptarile analistilor.
In prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri, euro era vandut pe piata valutara cu 3,2760 lei, cursul urmand o tendinta de crestere usoara pe fondul cererii mai mari de valuta. Situatia s-a inversat insa ulterior in conditiile in care dobanzile la lei pe piata monetara au revenit la niveuri de 6,5-7,8% la depozitele pe o zi fata de niveluri de 1-3% in ziua precedenta, ceea ce a facut din nou atractive plasamentele in lei. Dobanda de politica monetara a BNR se situeaza la 7,25% pe an.
Dealerii nici nu se asteptau la o depreciere semnificativa a monedei nationale, avand in vedere evolutia din ziua precedenta, considerand ca mentinerea tendintei de apreciere este posibila, insa in functie si de dinamica celorlalte valute din regiune.
Desi admit ca tendinta de intarire a leului le-a intrecut asteptarile, analistii considera ca fluxurile financiare vor sustine in continuare moneda nationala, fara sa intrevada riscurile vreunei corectii semnificative.
Piata se dovedeste in continuare imuna atat la cresterea constanta a deficitului comercial si implicit a deficitului externe, cat si la turbulentele politice care pun sub semnul intrebarii ritmul reformelor structurale si disciplina politicii fiscale.
De asemenea, banca centrala apreciaza ca exista argumente din punctul de vedere al cresterii productivitatii muncii care sa justifice aprecierea leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO