Bănci și Asigurări

Leul pierde 1,4% in fata euro, lovit de retragerea strainilor

18.03.2008, 18:03 14

Leul a inceput saptamana cu o depreciere sensibila in fata euro, jucatorii straini reactionand la vestile proaste acumulate la sfarsitul saptamanii trecute in economia americana.
Piata interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,75 lei, peste nivelul inchiderii de vineri seara. In primele ore de tranzactionare euro a urcat la un maxim de 3,76 lei, insa nivelul a rezistat, astfel ca piata a corectat usor miscarea.
BNR a calculat ieri un curs de 3,7608 lei pentru un euro, cu 5,08 bani (sau 1,4%) peste nivelul stabilit vineri. Dolarul a inregistrat o pierdere usoara, de numai 0,03 bani, coborand la 2,3844 lei.
"In ciuda problemelor de pe pietele internationale, monedele de pe pietele emergente par sa reziste destul de bine. Daca problemele din sistemul financiar american se vor acutiza este insa probabil sa vedem si leul depreciindu-se", a comentat Dragos Balaci, dealerul sef al ABN Amro Bank. El subliniaza ca jucatorii de pe piata de la Bucuresti au ramas calmi, in conditiile in care majoritatea se pozitionasera inca de vineri pentru o crestere a cotatiilor.
Bancile locale ofereau ieri dupa-amiaza cotatii cumparare/vanzare foarte apropiate, ceea ce denota apetit pentru tranzactionare. De altfel, volumele tranzactionate ieri la Bucuresti au fost importante.
Euro era cotat la 3,7535/3,7545 lei la inchiderea pietei, nivel apropiat de cel de la inceputul zilei.
Totusi, cotatiile pe piata de la Bucuresti au inregistrat o volatilitate destul de ridicata in ultimele zile de tranzactionare, in conditiile in care euro coborase vineri spre 3,7 lei.
Majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune au inregistrat ieri pierderi in fata euro, in conditiile in care investitorii financiari de pe pietele internationale au preferat sa se reorienteze spre activele considerate mai sigure (titluri de stat sau materii prime), reducandu-si expunerile riscante.
Banca Centrala Europeana, care colecteaza date independent de pe piata de la Bucuresti mai tarziu decat BNR, a calculat ieri un curs de 3,7538 lei, cu 1,4% peste nivelul de vineri. Zlotul polonez a pierdut ieri 0,5%, pana la un curs de 3,5468 zloti pentru un euro. Si la Budapesta euro a castigat circa 1,3%, urcand la 260 de forinti.
In schimb, francul elvetian, considerat o moneda de refugiu in perioade de turbulente, a continuat sa castige teren, ajungand la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii doi ani. Francul a castigat doar in sedinta de ieri 1,4% in fata euro, cursul coborand la 1,55 franci pentru un euro.
Pe piata monetara dobanzile la plasamentele pe termen scurt au ramas la niveluri apropiate de rata de politica monetara (setata la 9% pe an), dupa ce BNR a intervenit pentru a atrage leii in exces.
Banca centrala a organizat ieri licitatia traditionala pentru atragerea de depozite pe doua saptamani. Bancile comerciale au plasat ieri 3,5 miliarde de lei (931 de milioane de euro), la o dobanda de 9% pe an. O suma similara intrase in piata odata cu ajungerea la scadenta a unor depozite atrase anterior de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO