Bănci și Asigurări

Leul pierde teren incet in fata euro

Leul pierde teren incet in fata euro
25.02.2008, 19:31 9

Leul ramane expus fata de evolutiile pietelor externe, pe fondul tranzactionarii unor volume reduse la Bucuresti.
In ultimele sedinte de saptamana trecuta cotatiile au urcat incet dar sigur pe piata interbancara, fiecare zi consemnand o crestere de circa un ban.
BNR a calculat vineri un curs de 3,6728 lei pentru un euro, cu 1,5 bani peste nivelul precedent. Dolarul a coborat cu 0,65 bani, pana la 2,4750 lei.
"Volumele si volatilitatea au fost reduse saptamana trecuta, iar ziua de vineri nu a reprezentat o exceptie. Cu toate acestea, moneda locala a inregistrat o tendinta usoara de depreciere, iar astazi este posibil ca aceasta sa continue, mai ales daca datele economice din Statele Unite arata o activitate economica slaba", comenteaza analistii ING Bank.
In sedinta de tranzactionare de vineri euro a oscilat din nou intr-o banda ingusta, intre 3,6650 si 3,6750 lei pentru un euro, dupa ce joi fusese tranzactionat la 3,65-3,66 lei.
Deprecierea leului a survenit pe fondul unei reveniri a aversiunii fata de expunerile riscante, dupa ce investitorii au primit vesti dezamagitoare privind evolutia economiei americane.
Si celelalte monede de pe pietele emergente din regiune au pierdut teren in fata euro vineri.
La inchiderea pietei valutare, euro era cotat la 3,67/3,6725 lei.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au variat intre 9% si 9,5% pe an, in apropierea nivelului ratei de politica monetara, de 9% pe an.
Astazi incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar dealerii considera ca ar putea sa apara din nou o usoara presiune pe lichiditati, avand in vedere ca si companiile trebuie sa isi plateasca impozitele catre buget.
Pentru plasamentele pe scadente mai lungi (intre trei luni si un an) dobanzile oscileaza intre 10% si 11,5% pe an.
Astazi BNR are programata o licitatie pentru atragerea de depozite. Totodata, Trezoreria va face saptamana aceasta o emisiune de certificate pe un an in valoare de 100 de milioane de lei si una de obligatiuni de stat cu maturitatea de trei ani, volumul anuntat fiind de un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO