Bănci și Asigurări

Leul reia sirul aprecierilor

30.09.2004, 00:00 7

Leul a continuat sa se aprecieze si ieri, pe fondul vanzarilor de vauta. Euro a inregistrat ieri o noua depreciere, de 49 de unitati, pana la un curs de 41.071 de lei.
Dolarul a fost evaluat ieri de Banca Nationala la 33.321 de lei, cu 80 de unitati mai putin decat cotatia precedenta. Ambele monede au inregistrat deprecieri sensibile de la inceputul saptamanii, cand banca centrala a intervenit pe piata valutara pentru deprecierea leului.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.120/41.150 de lei/euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de rtanzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand pana la 41.080/41.110 lei/euro. Dupa ce acest nivel a fost atins jucatorii au inceput sa cumpere valuta, asteptand o interventie a bancii centrale. Astfel, cotatiile au urcat din nou, pana la 41.100/41.130 de lei/euro. Dupa ce a devenit evident ca nu vaavea loc o interventie, trendul s-a inversat, cotatiile coborand treptat pana lasfarsitul sedintei de tranzactionare, pe fondul vanzarilor de valuta. "Tranzactiile au decurs calm ieri, cotatiile inregistrand oscilatii minore. Vanzarile de valuta au predominat, situatie specifica zilei de miercuri. Volumele tranzactionate ieri au fost moderate", a comentat un dealer.
Volumul cumpararilor de la valuta de la clienti a scazut marti pana la 74 de milioane de euro. Vanzarile catre acestiaau inregistrat o noua apreciere, ajungand la 93 de milioane de euro. In aceste conditii, in intervalul 21-28 septembrie pe piata s-a inregistrat un deficit mediu zilnic de aproape trei milioane de euro, cu vanzari medii de 92 de miliaone de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut marti pana la 75 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat marti pe piata a fost de 168 de milioane de euro.
Depreciere dolarului la Bucuresti a fost alimentata de evolutia pe pietele internatiionale. Cursul a urcat ieri usor, pana la 1,2330 dolari/euro, dupa ce a oscilat o perioada mai lunga in jurul valorii de 1,2320 dolari/euro. investitorii asteptau ieri publicarea datelor referitoare la evolutia deficitului de cont inStatele Unite in luna august, existand previziuni ca acesta va depasi valoare record din iulie. In aceste conditii, analistii considera probabila o depreciere a dolarului, pana la pragul de rezistenta de 1,2380 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat inte 17,5% si 18,5% pe an. Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pentru sterilizarea excesului de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO