Bănci și Asigurări

Leul reuseste doar o intarire marginala

27.10.2005, 19:26 15

Leul a inregistrat ieri aprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar. Banca Nationala a calculat un curs de 3,6055 lei pentru un euro, cu 0,0002 unitati mai putin decat in ziua precedenta.

Dolarul a pierdut teren sensibil in fata leului, dupa ce a marcat deprecieri si pe pietele internationale comparativ cu euro. Cursul a coborat cu 0,0104 unitati, pana la 2,9880 lei.

Pe piata valutara interbancara euro a pierdut teren in a doua parte a zilei, dupa ce in primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile urcasera pe fondul cumpararilor mai mari de valuta.

Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,6100/3,6150 lei pentru un euro. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand treptat pana la un maxim al zilei de 3,6145/3,6195. De la acest nivel tendinta s-a inversat insa, iar euro a pierdut teren aproape constant pana la sfarsitul sedintei. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,6050/ 3,6100 lei pentru un euro.

"Euro a urcat in prima parte a zilei pe fondul unor cumparari mai mari. La nivelul de 3,6145 lei pentru un euro nu au mai fost insa interese de cumparare, iar jucatorii au incercat sa mearga in sensul opus?", a comentat un dealer.

Parerile dealerilor privind evolutia cursului sunt impartite, unii asteptandu-se ca cererea mai mare de valuta pentru importuri, cat si interesul scazut pentru plasamente in lei in actualele conditii de dobanda sa duca la noi aprecieri ale euro. Pe de alta parte, alti dealeri considera ca importurile nu vor genera presiune pe curs, cum a fost cazul in anii precedenti, creandu-se astfel premisele pentru scaderea cursului.

Piata a inregistrat marti un deficit de 35 mil. euro, dupa ce vanzarile de valuta catre clienti au urcat la 332 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a ajuns la 117 mil. euro, peste media ultimelor zile. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 449 mil. euro.

Pe piata la termen de la Sibiu jucatorii au inceput sa tranzactioneze contracte futures leu/euro pentru scadenta martie, moneda unica fiind cotata la 3,62 lei, in scadere usoara. Pentru scadenta decembrie nu s-au mai tranzactionat insa contracte pe acest suport.

Pe pietele internationale dolarul a continuat sa piarda teren, cotatiile urcand pana la 1,2076 dolari pentru un euro. Moneda americana nu a reusit sa se intareasca dincolo de nivelul de 1,19 dolari pentru un euro in ultimele saptamani, iar investitorii reactioneaza acum la schimbarea guvernatorului Bancii Centrale a Statelor Unite, cat si la conturarea unei perspective pentru majorari de dobanzi in zona euro.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza in continuare intre 0,5% si 2% pe an, in conditiile in care banca centrala nu a intervenit, de la jumatatea lunii, pentru sterilizarea excesului de lei din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO