Bănci și Asigurări

Leul rezista cu stoicism

08.02.2005, 00:00 25



Euro nu a reusit sa pastreze aprecierea inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute, cursul coborand ieri, chiar in conditiile in care majoritatea dealerilor se asteptau ca leul sa mai slabeasca.



Banca Nationala a calculat un curs de 37.283 de lei pentru un euro, cu 104 lei mai putin decat cotatia precedenta.



Dolarul a castigat insa 169 de lei, fiind evaluat de BNR la 28.997 de lei, dupa ce a inregistrat o apreciere sensibila fata de euro pe pietele internationale.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 37.400/37.450 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vineri. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat pana la o maxima a zilei de 37.440/37.490 de lei/euro, pe fondul catorva ordine de cumparare. Ulterior, euro s-a depreciat pana la o minima de 37.160/37.210 lei. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 37.200/37.250 de lei pentru un euro.



"Volumele tranzactionate cat si range-ul au fost modice sI ieri. Piata are o miscare inertiala in jos, care nu poate fi corectata decat de o interventie a BNR sau de aparitia unor ordine de cumparare mai mari. In ultimele zile am asistat insa la deficite, dar de valoare mica. Pe de alta parte, ne apropiem din nou de pragul de 37.000 de lei/euro, de la care creste sensibil probabilitatea unei interventii a BNR", a apreciat un dealer. Jucatorii explica volumele mici tranzactionate prin faptul ca in aceste cotatii clientii evita sa vanda, asteptand un curs mai bun. Bancile evita de asemenea sa ia pozitii short (sa vanda valuta), anticipand o eventuala interventie a bancii centrale. Astfel, majoritatea jucatorilor sunt in expectativa, lucurile complicandu-se odata cu scaderea cotatiilor.



Volumul operatiunilor interbancare a coborat din nou vineri, pana la 99 de milioane de euro. Piata a inregistrat un deficit de sapte milioane de euro, pe fondul unor cumparari de la clientI de 77 de milioane de euro. Pe parcusul ultimelor sapte sedinte, piata a inregistrat un deficit mediu zilnic de 15 milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 183 de milioane de euro.



Pe pietele internationale dolarul a reusit ieri o noua apreciere fata de euro, cursul coborand pana la o minima de 1,2840 dolari/euro. Ulterior cotatiile au urcat insa din nou pana la 1,2860 dolari/euro. Range-ul in care au oscilat cotatiile a fost restrans, dupa scaderea sensibila a cursului de vineri. Analistii apreciaza ca dolarul ar putea sa se deprecieze usor, pana la un curs de 1,2890 dolari/euro, dar in zilele urmatoare ar putea urma o aprciere pana la pragul de 1,2650 dolari/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO