Bănci și Asigurări

Leul s-a intarit cu 4% in ultima luna

22.04.2008, 17:44 27

Euro a ajuns sa inregistreze o pierdere de 4,2% la cursul oficial fata de nivelul din urma cu o luna, dupa ce cotatiile au scazut puternic in ultimele doua sedinte de tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5640 lei pentru un euro, acesta fiind cel mai scazut nivel publicat de la sfarsitul lunii decembrie 2007. Comparativ cu nivelul stabilit vineri, euro a pierdut 4,26 bani, adica aproape 1,2%. Dolarul a coborat de asemenea la un minim al anului, de 2,2472 lei, fiind cu 2,47 bani sub nivelul stabilit vinerea trecuta.
In urma cu o luna, euro stationa la niveluri de 3,72 lei, pe fondul unei cereri ridicate de valuta.
Desi volatilitatea pe piata de la Bucuresti s-a diminuat incepand din februarie, pe fondul tranzactionarii unor volume mai reduse, euro a stationat in martie la niveluri ridicate. Astfel, cursul mediu a urcat in martie la 3,7218 lei pentru un euro, respectiv cel mai ridicat nivel inregistrat din ianuarie 2005.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,5650 lei pentru un euro, usor mai jos fata de nivelul inchiderii de la sfarsitul saptamanii trecute. In prima parte a zilei leul a continuat sa castige teren, pe fondul unui sentiment regional pozitiv.
Ulterior au aparut insa pe piata ordine de cumparare de valuta, euro intorcandu-se la 3,5660 lei spre sfarsitul sedintei. Volumele tranzactionate au fost reduse.
Pe piata monetara dobanzile au oscilat in continuare in intervalul 9%-10% pe an. BNR a atras depozite cu scadenta pe 23 aprilie in valoare de 3,5 miliarde de lei de la 15 banci, iar Trezoreria a imprumutat ieri 57 de milioane de lei, cu scadenta pe 25 aprilie. Ambele operatiuni au fost derulate la un nivel al dobanzii de 9,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO