Bănci și Asigurări

Leul se decupleaza din nou de regiune

Leul se decupleaza din nou de regiune
14.02.2008, 20:22 19

Leul a inregistrat o depreciere usoara in fata euro, pe o piata cu lichiditate modesta, decuplandu-se astfel de monedele de pe pietele vecine.
BNR a calculat un curs de 3,6349 lei pentru un euro, cu 0,26 bani peste nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut 1,03 bani, coborand la 2,4920 lei. Aceasta este prima data in ultima luna cand dolarul intra sub nivelul de 2,5 lei.
Leul a pierdut teren usor in fata euro in partea a doua a sedintei de tranzactionare, dupa ce in prima parte a zilei se apreciase pana la un curs de 3,6230 lei. Evolutia leului a fost ieri decuplata de cele de pe pietele emergente din regiune. Atat zlotul polonez, cat si forintul maghiar sau coroana ceha au marcat ieri aprecieri usoare in fata euro.
"Ieri nu s-a simtit prezenta pe piata a bancii centrale, astfel ca jucatorii au inceput sa cumpere valuta destul de agresiv", a comentat un dealer. In ultimele ore de tranzactionare volatilitatea a crescut, euro urcand pana la 3,65 lei, dupa care s-a intors la 3,64 lei, pe fondul unor vanzari de valuta ale jucatorilor straini, dupa ce au fost raportate date pozitive privind economia americana.
In prima parte a saptamanii leul s-a intarit in fata euro, pe fondul unui sentiment regional pozitiv, peste care s-a suprapus o crestere a dobanzilor pe piata locala. Pe de alta parte, pe piata circula in continuare speculatii privind presupuse interventii indirecte ale BNR, in conditiile in care o banca locala importanta vinde valuta de fiecare data cand apare cerere pe piata.
Dealerii vorbesc chiar despre o confruntare tacita intre fondurile de hedging de pe piata londoneza, care au pariat pe deprecierea leului si banca centrala, care incearca sa tempereze cresterea cotatiilor.
Desi dealerii au dat ca sigure vanzari de valuta din partea BNR pe parcursul lunii ianuarie, datele privind evolutia rezervei valutare nu au fost relevante, volumele fiind foarte mari atat pe partea de intrari, cat si pe cea de iesiri. In ianuarie, rezerva valutara a BNR a urcat cu 245 mil. euro, la 25,5 mld. euro. Dobanzile pe piata monetara au urcat usor, osciland intre 9%-10% pe an pentru majoritatea scadentelor. BNR va anunta astazi rezultatele unei licitatii de certificate de depozit pe trei luni.
Nivelul lichiditatilor de pe piata monetara a coborat sensibil la sfarsitul lui ianuarie, dupa ce companiile au efectuat plati importante catre bugetul de stat. In paralel, BNR a organizat in ianuarie mai multe licitatii, pentru a oferi un debuseu pentru excesul de lei de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO