Bănci și Asigurări

Leul se decupleaza din nou de regiune si continua sa piarda teren in fata euro

Leul se decupleaza din nou de regiune si continua sa piarda teren in fata euro

Click pentru imaginea intreaga

07.11.2007, 18:30 14

Cotatiile au continuat sa urce pe piata de la Bucuresti pana in apropierea nivelului de 3,38 lei pentru un euro, continuand astfel miscarea inceputa din prima zi a saptamanii, dupa comentariile ingrijorate ale guvernatorului BNR si anuntul Standard&Poor's privind inrautatirea perspectivei pentru rating-ul de tara.
In ciuda nivelului ridicat al dobanzilor de pe piata monetara, leul nu a reusit ieri sa se stabilizeze, in conditiile in care si pe pietele externe investitorii au ramas tensionati.
Euro era cotat la deschiderea pietei de ieri la nivelul de luni seara, de 3,3650 lei. In primele ore de tranzactionare cotatiile au coborat usor, pana la 3,35 lei pentru un euro.
De la acest nivel au aparut insa ordine de cumparare de valuta, care au propulsat din nou euro pana la aproape 3,38 lei. Spre inchiderea pietei cotatiile au coborat usor, pana la 3,3770 lei pentru un euro.
"Pe fondul potentialei extinderi a ariei implicatiilor crizei pietei creditului din SUA, este posibil ca piata financiara internationala sa traverseze si in perioada urmatoare momente de tensiune si volatilitate ridicata, care vor continua sa influenteze evolutia cursului de schimb al leului. In acest timp este de asteptat ca atitudinea investitorilor financiari fata de pietele emergente, inclusiv fata de piata financiara romaneasca, sa devina tot mai sensibila fata de evolutia fundamentelor economice", arata BNR in raportul trimestrial asupra inflatiei publicat la inceputul saptamanii.
Dealerii si analistii se asteapta la o crestere a cursului pe teremen scurt, chiar spre nivelul de 3,4 lei pentru un euro, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale.
Leul inregistreaza o pierdere de peste un punct procentual in fata euro numai in ultimele doua sedinte de tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3671 lei pentru un euro, cu 2,13 bani peste nivelul din ziua precedenta. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro la cursul oficial din 24 septembrie. Dolarul a castigat doar 0,38 bani, pana la 2,3187 lei, in conditiile in care a coborat pe pietele internationale la noi minime istorice in fata euro.
Evolutia leului din ultimele zile s-a decuplat din nou de cea a monedelor vecine, care au inregistrat aprecieri usoare in fata euro.
Pe de alta parte BNR considera insa ca revenirea cursului la nivelurile de la inceputul anului este de bun augur.
"Corectia ascendenta pe care a suferit-o cursul de schimb al leului in trimestrul III a confirmat caracterul nesustenabil din punctul de vedere al modificarii conditiilor fundamentale ale economiei romanesti, al aprecierii rapide in termeni nominali pe care a cunoscut-o in perioada anterioara moneda nationala", subliniaza raportul BNR. Totodata, raportul bancii centrale mentioneaza ca, dincolo de evolutiile pe termen scurt, cursul de schimb urmeaza o traiectorie pe termen mediu determinata de factorii fundamentali (intrarile de capital sau diferentialul de productivitate).
Aceasta sustine o tendinta de apreciere in termeni reali a leului, desi evolutiile pe termen scurt s-ar putea abate de la acest trend, sub influenta unor factori cu actiune temporara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO