Bănci și Asigurări

Leul se intareste in asteptarea deciziei BNR

28.07.2008, 18:40 39

Euro a coborat vineri la cotatii de 3,55-3,56 lei pe piata valutara interbancara, intr-un context regional in care si zlotul si forintul s-au intarit in raport cu moneda europeana.
BNR a calculat un curs de 3,5656 lei, in scadere cu 0,1% fata de ziua precedenta, in timp ce zlotul a urcat cu 0,6%, pe fondul unor noi semnale dinspre banca centrala in privinta continuarii procesului de majorare a dobanzii de politica monetara in lunile urmatoare. Si BNR are programata joi o sedinta de politica monetara, mai multi analisti considerand ca nu poate fi exclusa ipoteza unei noi cresteri de dobanda cu 0,25 puncte, la 10,25% pe an. De asemenea, exista estimari conform carora un asemenea nivel de dobanda ar antrena aprecierea leului chiar dincolo de pragul de 3,4 lei pentru un euro, prag care ar putea fi totusi aparat de BNR prin interventii pe piata.
In cazul unei noi majorari, banca centrala ar aniversa trei ani de cand tinteste inflatia cu o dobanda de aproape trei ori mai mare decat tinta de inflatie stabilita pentru 2009.
Dupa prima saptamana a lunii iulie, euro a coborat sub pragul de 3,60 lei pentru un euro, avand doar o rabufnire pe 15 iulie, pana la 3,6026 lei, dobanda de 10% dovedindu-se un sprijin important pentru moneda nationala, in conditiile in care este de departe cea mai ridicata din Uniunea Europeana.
Luna iulie este asteptata sa aduca un varf de inflatie de pana la 9,5%, adica foarte apropiat de dobanda de 10% a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO