Bănci și Asigurări

Leul se intareste pe fondul unei piete calme

07.04.2005, 19:47 9

Leul a inregistrat ieri aprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, insa pe fondul unei piete putin lichide.

Euro a pierdut 37 de lei, cursul coborand pana la 36.485 de lei. Dolarul a inregistrat o depreciere mai mare, de 170 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 28.303 lei.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 36.430/36.480 de lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 36.540/ 36.590 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de vanzare, cotatiile coborand treptat pana la 36.450/36.500 de lei pentru un euro, la inchidere.

"Volumele tranzactionate au scazut semnificativ, in conditiile in care piata a ramas calma. Ordinele de tranzactionare au provenit cel mai probabil de la clienti comerciali, iar pentru zilele urmatoare nu se anunta miscari spectaculoase", a apreciat un dealer. Lichiditatea pietei a scazut sensibil dupa ce cursul a fost sustinut prin cumparari masive in martie la niveluri apropiate de 36.000 de lei pentru un euro. Dealerii spun ca, in cazul in care nu vor mai aparea asemenea ordine, leul are potential de apreciere in continuare.

Piata a inregistrat ieri un deficit de 25 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile catre clienti au urcat la 96 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost marti de 125 de milioane de euro, sub nivelul mediu din luna martie. Volumul total tranzactionat pe piata a fost de 221 de milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu, contractele futures leu/euro cu scadenta la sfarsitul lunii iunie au fost incheiate in cotatii de 36.280 - 36.300 de lei pentru un euro. Pentru sfarsitul lunii septembrie euro este in continuare cotat la 36.825 de lei.

Dolarul nu a inregistrat evolutii spectaculoase pe pietele internationale, cursul stabilizandu-se la 1,2850 dolari/euro, dupa ce marti coborase pana la 1,2807 dolari/euro. Investitorii asteapta publicarea la sfarsitul saptamanii a unor date privind evolutia economiei americane. Aprecierea dolarului din ultima perioada a fost alimentata de asteptarile privind accelerarea ritmului de crestere a dobanzii de interventie a Bancii Federale a Statelor Unite, in conditiile in care aparent se acumuleaza presiuni inflationiste in economia americana.

BNR nu a intervenit nici ieri pe piata monetara pentru a atrage excesul de moneda. In aceste conditii, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 5% si 7% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO