Bănci și Asigurări

Leul si-a pierdut din atractivitate si la economisire

17.05.2005, 19:18 11

Ritmul de crestere al economiilor populatiei pastrate in lei a inregistrat in martie o scadere aproape la mai putin de jumatate fata de luna precedenta, in timp ce soldul depozitelor in valuta a inregistrat o crestere sensibila, dupa ce in februarie scazuse.

Soldul depozitelor in valuta ale populatiei a inregistrat in martie o crestere de 2,2% in lei, pana la 70.053 de miliarde de lei (1,9 miliarde de euro). Aceasta dupa ce in februarie inregistrase o scadere de peste patru procente. La sfarsitul lui martie, cursul leu/euro marca o apreciere nominala de putin peste un procent fata de nivelul de la sfarsitul lui februarie, astfel ca exprimata in euro, variatia soldului este chiar mai mare.

Chiar si cu aceasta crestere, soldul depozitelor in valuta era la sfarsitul lui martie mai mic decat cel inregistrat in ianuarie.

Pe parcursul lui martie, soldul depozitelor in lei a marcat o crestere de 1,8% in lei in termeni nominali (1,5% in termeni reali), pana la 138.959 de miliarde de lei (aproape 3,8 miliarde de euro). In februarie depozitele pe termen in lei ale populatiei inregistrasera o crestere de 4%. Ritmurile de crestere sunt influentate si de baza de comparatie, care este sensibil mai mare la depozitele in lei.

Diminuarile drastice ale dobanzilor oferite de bancile comerciale la depozitele in lei incep astfel sa-si arate efectele. In conditiile in care alternativele de plasament sunt limitate, cei care economisesc se vad astfel nevoiti sa se reorienteze catre depozitele in valuta. Cresterea dobanzilor pe plan international si care se reflecta si pe piata interna, precum si relativa stabilitate a cursului din ultima perioada a facut ca plasamentele in valuta sa aduca randamente mai bune decat cele in lei. Aceasta in conditiile in care majoritatea bancilor comerciale si-au aliniat dobanzile pasive la lei in intervalul 7%-9% pe an, iar inflatia anuala a ajuns din nou la 10%, dupa puseul din aprilie. In aceste conditii, cei care pastreaza lei la banca isi vad economiile remunerate cu dobanzi real negative, banii pierzandu-si practic valoarea in timp.

Soldul total al depozitelor la termen in lei a inregistrat insa o crestere de 5% in martie, pana la 251.265 de miliarde de lei (6,8 miliarde de euro). Dinamica a fost alimentata de cresterea puternica a soldului depozitelor in lei constituite de agentii economici. In martie acesta a inregistrat o crestere de 9% fata de luna precedenta. Ritmul de crestere a inregistrat insa o scadere fata de feburarie, conditii in care ritmul de expansiune al depozitelor in lei a scazut comparativ cu luna precedenta cu doua puncte procentuale, pana la 5%.

Pe de alta parte, soldul depozitelor in valuta (agenti economici plus populatie) a inregistrat o crestere de 2,5%, fata de o scadere cu 2,5% in februarie. Disponibilitatile la vedere pastrate in lei au inregistrat in martie o crestere de peste 6%, in timp ce in cazul celor in valuta variatia a fost neglijabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO