Bănci și Asigurări

Liberalizarea depozitelor pentru nerezidenti, pana la 10 aprilie

18.03.2005, 00:00 27

Banca Nationala va permite accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt, cel mai probabil pana la 10 aprilie, data de liberalizare stipulata in Regulamentul Valutar, au declarat surse oficiale.


"O decizie finala se pare ca va fi adoptata in Consiliul de Administratie al BNR din data de 31 martie. In actualele conditii, liberalizarea va intra efectiv in vigoare de la 11 aprilie", au adaugat sursele citate.


Potrivit Regulamentului BNR 1/2004, restrictia aplicata nerezidentilor pentru plasamentele in depozitele in lei a fost prelungita pana la 10 aprilie 2005. Fara o circulara a BNR de modificare a regulamentului valutar, nerezidentii vor avea acces la aceste instrumente dupa ce expira termenul inscris in reglementari.


Banca centrala a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar care stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt, care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, marti, ca masurile de salvgardare vor fi publicate o data cu decizia de liberalizare a accesului nerezidentilor la depozitele in lei. In fapt, BNR are in vedere chiar republicarea intregului Regulament Valutar.


Pe de alta parte, surse din BNR au afirmat ca masurile de salvgardare vor fi cunoscute in urmatoarele doua saptamani.


BNR are in vedere introducerea a patru masuri administrative, printre care figureaza retinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei.


In acelasi timp, BNR ia in calcul aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital si chiar impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor. O alta masura se refera la instituirea unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.


Urmatoarea etapa de liberalizare, accesul stainilor la titlurile de stat, este programata pentru inceputul anului viitor. Pana la momentul aderarii vor fi ridicate si restrictiile impuse nerezidentilor pentru tranzactiile cu instrumente derivative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO