Bănci și Asigurări

Limitele dărniciei bancherilor: Dobânzi mari la depozite doar pe perioada promoţiei

Autor: Liviu Chiru

28.11.2010, 23:05 52

Ofertele tentante de dobânzi cu care bancherii încearcă săconvingă clienţii să le aducă economiile lor au în multe cazuri şilimitări, mai puţin vizibile, care merg de la aplicarea ratei maride dobândă doar pe perioada promoţiei până la restrângereaaplicării doar pentru sumele noi.

În multe cazuri băncile vin pe piaţă cu oferte agresive pentruun anumit produs de economisire, dar păstrează dobânzile pentrudepozitele standard la niveluri considerabil mai mici. Cândpromoţia se încheie, sumele depuse de client trec pe dobânzilestandard. Aceasta dacă deponentul nu îşi retrage banii pentru aprofita de campania unei bănci concurente.

De altfel, în unele cazuri băncile restrâng aplicarea dobânzilorpromoţionale doar pentru "sumele noi", adică banii aduşi de clientde acasă sau din bănci concurente. Dacă un deponent ar dori săspargă depozitele pe care le are pentru a beneficia de ofertalansată de banca sa, nu ar putea să beneficieze de dobânda maibună. Spre exemplu, BCR, cea mai mare bancă locală, a lansat recento ofertă aniversară, în cadrul căreia plăteşte dobânzi de 8% pe anla lei şi 4% pe an la euro pentru depozitele pe trei luni. "Aceastăofertă este valabilă exclusiv pentru depozitele nou deschise înunităţile BCR. (...) După această dată, rata de dobândă aplicabilăva fi egală cu dobânda standard practicată de bancă la acelmoment", precizează banca.

Bancpost, un jucător de top zece după active, promovează înaceastă perioadă "depozitul Imediat", pe trei luni, cu dobânzi de7,5% pe an la lei şi 3,25% pe an la euro. Potrivit informaţiilordisponibile pe site-ul băncii, "produsul se adresează persoanelorfizice, rezidente şi nerezidente, clienţilor noi şi clienţilorBancpost care îşi constituie depozite din fonduri noi". Care esteraţionamentul acestei condiţionalităţi?

"Atragerea de clienţi noi şi sume noi", spune Robert Zănescu,directorul de comunicare al Bancpost. Dobânda standard oferită debancă este de 5% pe an. "Dacă un depozit beneficiază de o dobândăpromoţională în cadrul unei campanii şi are maturitatea dupăterminarea campaniei, atunci depozitul reînnoit va beneficia dedobânda standard la momentul reînnoirii", precizează el.

O politică similară are şi Alpha Bank. Spre exemplu, depozitulpromoţional "Alpha 2010", cu maturitatea de 84 de zile, vine cu odobândă promoţională de 7,75% pe an. "Dobânda este fixă până lascadenţa depozitului, iar dacă alegi să reînnoieşti depozitul vorfi aplicate dobânzile în vigoare", potrivit informaţiilordisponibile pe site-ul băncii. În prezent, dobânda standard este de7% pe an.

În schimb, UniCredit Ţiriac promite clienţilor că depozitelepromoţionale cu opţiune de reînnoire vor rămâne cu dobândapreferenţială şi nu vor trece pe oferta standard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO