Bănci și Asigurări

Linişte pe piaţa valutară: cursul rămâne sub 4,45 lei/euro

Linişte pe piaţa valutară: cursul rămâne sub  4,45 lei/euro

Autor: Monica Juganaru

02.07.2012, 00:00 110

Cursul de schimb a încheiat şedinţa de vineri în scădere uşoară, la 4,4470-4,4485 lei/euro, într-o piaţă în care cotaţiile au coborât la deschidere sub 4,4400 lei/euro, însă apoi a revenit spre 4,4500 lei/euro, pe fondul unor ordine mai mari de cumpărare de euro plasate de unele bănci locale.

Aprecierea din debutul şedinţei a fost în linie cu aprecierea valutelor din regiune.

"Cel mai probabil băncile locale au primit ordine de constituire de provizioane pentru creditele acordate Hidroelectrica şi care trebuie provizionate după intrarea companiei în insolvenţă. Nu găsesc altă explicaţie pentru evoluţia pe care a avut-o leul astăzi, mai ales pentru că zlotul şi forintul s-au apreciat cu peste 1% în raport cu euro. Volumele de tranzacţionare au fost uşor peste media ultimelor şedinţe", a afirmat un dealer.

Euro s-a apreciat pe pieţele internaţionale în urma unui acord-surpriză încheiat între liderii zonei euro cu privire la posibilitatea recapitalizării băncilor prin fonduri de salvare europene. BNR anunţase vineri un curs de 4,4494 lei/euro. Paritatea oficială pentru dolar a scăzut mai accentuat, cu 4,5 bani, la 3,5360 lei/dolar pe fondul deprecierii monedei americane în faţa euro. Cursul de referinţă leu/dolar este calculat de banca centrală în funcţie de paritatea leu/euro şi rata de schimb euro/dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO