Bănci și Asigurări

Lipsa lichiditatilor da in continuare bataie de cap firmelor

22.03.2010, 23:06 82

Marmura Product, o firma cu afaceri de 367.000 de euro in 2008specializata in fabricarea si comercializarea produselor dinmarmura si granit, a ajuns sa nu mai livreze produse clientilordecat cu banii jos chiar cu riscul de a pierde clientela, pentru aevita problemele in crestere cu neincasarea platilor la termen.

"Din momentul in care am avut probleme cu platile prininstrumente de debit nu am mai vandut decat cu banii jos. Ampreferat sa pierdem clienti pentru ca nu putem face o distinctieintre cei seriosi si cei neseriosi", spune Mihai Bardinici,actionar al companiei.

Datele BNR a rata ca lichiditatile companiilor nu au dat semnede revenire nici in februarie, sumele refuzate la plata - cazurilein care bancile nu au gasit suficienti bani in conturi pentru aonora biletele la ordin, cecurile si cambiile emise - ajungand la720 mil. lei (175 mil. euro), in crestere cu 17,7% comparativ cuaceeasi luna din 2009. Fata de media lunara din semestrul doi alanului trecut, sumele refuzate la plata sunt in scadere, ceea ceindica mai degraba numarul in crestere al firmelor care nu maiaccepta astfel de instrumente decat o imbunatatire alichiditatilor. In octombrie, de exemplu, valoarea sumelor refuzatela plata a depasit pentru prima data pragul de un miliard de lei.Valoarea incidentelor de plata a urcat rapid anul trecut, ajungandla o medie lunara de 785 mil. lei, dublu fata de media de 370 mil.lei din 2008. Si numarul incidentelor aproape s-a dublat in 2009,pana la o medie de 41.000 de incidente pe luna.

In februarie numarul incidentelor a fost de aproape 31.700 decazuri, ceea ce inseamna ca valoarea medie a unui refuz la plataajungea la 23.000 de lei, in crestere de la 16.300 de lei cat seinregistra in februarie 2009, ceea ce poate indica probleme increstere pentru companiile mari.

In conditiile cresterii numarului incidentelor de plata, firmeleau inceput sa-si ia mai multe masuri de precautie si spun ca estenevoie de o revizuire a sistemului instrumentelor de plata.

"Singurul lucru care ramane valabil in acest moment estescrisoarea de garantie bancara. Asa cum sunt concepute in prezent,instrumentele de plata mai mult incurca piata pentru ca nu existacriterii care sa impiedice intrarea lor in posesia oricui", noteazaMihai Bardinici.

Peste 95% din incidentele de plata sunt generate de firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO