Bănci și Asigurări

Lucian Anghel, BCR: Trebuie sa va ganditi la economisire

Lucian Anghel, BCR: Trebuie sa va ganditi la economisire
03.11.2008, 15:40 20

Romanii trebuie sa economiseasca mai mult in 2009 si sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia un credit, spune Lucian Anghel (desen), economistul-sef al BCR.

Pana in prima parte a anului bancile au fost foarte agresive pe oferirea de credite, iar criteriile de selectare a clientelei erau foarte relaxate. Situatia s-a schimbat insa in ultimele luni, cand accesul la finantari a devenit mult mai dificil pentru banci. Deja bancherii vorbesc de criterii mult mai restrictive pentru selectarea clientelei, iar asta chiar inainte ca reglementarile mai dure ale BNR sa fie aplicate.
"Clientii trebuie sa se gandeasca de mai multe ori inainte sa ia un credit si sa faca acest pas doar daca intr-adevar au nevoie de o finantare", spune Anghel.
Creditul pentru populatie a ajuns la 25,7 miliarde de euro, in crestere cu aproape 43% (in euro) fata de anul trecut, arata datele BNR. In schimb, depozitele populatiei totalizeaza 21,7 miliarde de euro.
Gap-ul dintre economisirea pe plan local si imprumuturile acordate a fost finantat pana acum de banci prin fondurile atrase in special de la actionarii straini, insa acest canal s-ar putea ingusta semnificativ pe fondul secetei de lichiditati pe plan international.
Perspectiva limitarii finantarilor din strainatate, care ar face greu de sustinut datoria externa deja ridicata, a fost si unul dintre motivele invocate de agentia de rating Standard&Poor's pentru reducerea calificativului acordat Romaniei cu o treapta, la "BB+".
Lucian Anghel considera ca pe termen scurt efectele deciziei S&P, care a scos practic Romania din categoria investment grade, nu vor fi foarte vizibile, in conditiile in care investitorii straini oricum au o aversiune crescuta fata de pietele emergente. In schimb, mentinerea calificativului slab s-ar resimti puternic la reintoarcerea investitorilor straini pe aceste piete. "Din cauza ratingului, investitorii ar putea sa ocoleasca Romania", spune Anghel.
In aceste conditii, economistul-sef al BCR spune ca este nevoie de masuri coerente la nivelul politicii fiscale si de venituri. "Ar trebui sa se puna accentul pe investitii. Este foarte periculos daca banii din deficitul bugetar merg tot in consum."
Anghel estimeaza ca statul ar putea sa cheltuiasca pe sfarsit de an circa 3 miliarde de euro, urmand sa ajunga la un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut. "Deficitul este tot mai greu si mai scump de finantat, iar fondurile ar trebui utilizate cu grija."
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, noteaza ca masura recenta a BNR de micsorare a rezervelor minime la lei, ar putea sa usureze munca Trezoreriei de atragere de finantari de pe piata locala. In ultima luna statul a ajuns sa accepte randamente de peste 13% pentru a imprumuta lei pe un an.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO