Bănci și Asigurări

Mai bine consumaţi decât să economisiţi: Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia

Mai bine consumaţi decât să economisiţi: Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia

Mai bine consumaţi decât să economisiţi: Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia

Autor: Ciprian Valentin Botea

03.04.2011, 23:54 136

În paralel inflaţia a urcat la 7,6%, astfel că deponenţii s-autrezit că dobânda încasată de la bancă nu mai ţine pasul cucreşterea preţurilor.

Inflaţia a urcat uşor peste dobânda medie la depozite din varalui 2010 ca urmare a majorării TVA, dar decalajul s-a accentuat înfebruarie, când preţurile alimentelor au răbufnit şi au urcatinflaţia cu 0,6 puncte procentuale. Dobânda reală (diferenţa dintreinflaţie şi dobânda afişată) ar trebui să reintre în teritoriulpozitiv, pe măsură ce impactul majorării fiscalităţii se vatempera, spun analiştii.

"Dobânzile la depozite ar trebui să devină real pozitive înperioada următoare, pe măsură ce impactul majorării TVA se vaevapora. Era normal ca dobânzile să scadă în ultimele luni deoarecenumărul promoţiilor s-a redus. Cred însă că vom vedea în continuarepromoţii la depozite", comentează Lucian Anghel, economistul-şef alBCR.


Fără oferte promoţionale, dobânzile la depozite scad

În prezent, pe piaţă mai există doar câteva oferte care afişeazădobânzi peste rata de 7,6% a inflaţiei, în timp ce multe bănci aucoborât deja bonificaţiile spre pragul de 6% pe an.

Diferenţa dintre inflaţie şi dobânda medie este resimţită maiputernic decât se vede în realitate de către deponenţi, caretrebuie să plătească şi impozitul pe venit de 16%, precum şicomisioanele percepute de bănci.

În ciuda scăderii dobânzilor, clienţii individuali au continuatsă economisească în ultimul an şi la sfârşitul lui februarie aveaula bănci depozite în moneda naţională de aproape 66 miliarde lei(16 mld. euro), în creştere cu 7% faţă de perioada corespunzătoarea anului trecut. Soldul depozitelor în lei s-a majorat cu peste unmiliard de lei pe parcursul lunii februarie.

Analiştii se aşteaptă ca depozitele în bănci ale populaţiei săcrească şi în lunile următoare, susţinute de un sentiment deprudenţă în rândul consumatorilor şi de majorarea venituluidisponibil.


Oamenii încă nu au curaj să consume

"Vedem mai multă cumpătare în rândul clienţilor. Aceştia nu suntchiar euforici şi în continuare tind să economisească mai multdecât să consume. În plus salariile în sectorul public au crescutşi leul s-a apreciat, ceea ce înseamnă o creştere a venituluidisponibil al populaţiei", consideră Anghel.

Întărirea leului înseamnă implicit o presiune mai mică asupraclienţilor cu împrumuturi în valută.

Dobânzile plătite de bănci la depozitele în lei pentru populaţienu mai depăşesc 7,75% pe an în prezent, în condiţiile în care laînceputul anului trecut existau încă oferte care afişau bonificaţiide două cifre. Lichiditatea crescută din piaţă, reflectată într-oscădere a costurilor la care băncile se împrumută între ele, a puspresiune şi pe dobânzile la depozite, scăderi importante fiindînregistrate şi în cazul produselor promoţionale.

"În acest moment există lichiditate suplimentară în piaţă, iardacă această lichiditate va fi absorbită în credite, atunci vatrebui să apară şi dobânzi promoţionale la depozite. Cererea decredite este însă scăzută, dar ar putea fi revigorată odată cupromoţiile de Paşte", mai spune Lucian Anghel.


Creditele se ieftinesc mai greu

Scăderea dobânzilor la depozite a început să se reflecte înultimele săptă­mâni şi în costul creditelor, în special celeipotecare, după ce în ianuarie şi februarie bancherii scumpiserăîmprumuturile.

Dobânzile plătite companiilor au scăzut mult mai rapid înultimul an şi s-au apropiat de pragul de 5% pe an. Din cauzaslăbirii economisirii companiilor, bancherii au majorat cu ojumătate de punct procentual dobânzile plătite companiilor, până lacirca 5,7% pe an. Bonificaţiile achitate companiilor sunt însă cudouă puncte procentuale sub rata inflaţiei.

În februarie depozitele companiilor au scăzut cu 4% şi au ajunsla 44 miliarde lei (10,5 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO