Bănci și Asigurări

Mai multi clienti, mai putine conturi la banci

13.01.2005, 00:00 27



Numarul total al clientilor bancilor a ajuns in noiembrie la 24.649.124, in crestere cu 1% comparativ cu luna anterioara. Acest total include numai clientii nebancari, neguvernamentali.



Ritmul de crestere al numarului clientilor institutiilor de credit a consemnat in ultimele luni ale anului 2004 o crestere accentuata. Comparativ cu luna ianuarie, numarul acestora era in noiembrie mai mare cu 5,2%, dupa ce in ctombire cresterea ajunsese la 4,1%. De altfel, cresterile lunare s-au intensificat, dupa ce in septembrie majorarea fusese de 0,3%, iar in octombrie ajunsese la 0,7%. Avand in vedere acest trend, la care se adauga si intensificarea activitatii din apropierea sarbatorilor, este posibil ca pentru luna decembrie sa consemnamun ritm cel putin la fel de intens. Astfel, este posibil ca in decembrie numarul clientilor bancari sa se apropie sau chiar sa atinga 25 de milioane.



Cea mai importanta parte a acestora o constituie clientii persoane fizice, al caror numar ajunsese la sfarsitul lui noiembrie la 23.667.032, in crestere cu 1% comparativ cu luna anterioara. Comparativ cu inceputul anului numarul clientilor persoane fizice marcheaza o crestere de aproape 5%. S-a ajuns astfel in situatia in cre numarul acestor clienti depaseste cu mult populatia tarii, in conditiile in care contul de capital nu este liberalizat complet, iar gradul de bancarizare este redus, studiile indicand ca exista numai o unitate bacara la 10.000 de persoane. In tarile cu un sistem bancar matur, pentru fiecare 1.000 de locuitori exista o unitate bancara. Situatia ese explicabila prin faptul ca multi clienti lucreaza cu mai multe banci in paralel, fiecare raporandu-l separat.



Pe locul al doilea din punctul de vedere al ponderii detinute se situeaza clientii persoane juridice cu capital privat, al caror numar a ajuns in noiembrie la 834.624, in crestere usoara fata de luna precedenta. Fata de inceputul anului, numarul acestora marcheaza insa ocrestere substantiala, de 14%. Dinaminca inalta este partial explicabila si prin baza de comparatie redusa.



Numarul conturilor active a ajuns la aceeasi data la 31.592.783, marcand insa o scadere usoara fata de luna anterioara. Cea mai mare parte a acestora, de peste 90%, sunt conturi in lei, numarul lor fiind de 28.480.899. Comparativ cu luna octombire numarul acestora a scazut cu aproape 1%. Astfel, numarul conturilor a ajuns sub nivelul consemnat la inceputul anului. Aceasta ar putea sa sugereze o unificare a operatiunilor clientilor.



Numarul conturilor in valuta era in noiembrie de 3.111.884, in crestere usoara comparativ cu luna anterioara. Fata de ianuarie 2004, numarul acestora marcheaza o crestere sensibila, de 25%. Ritmul inalt de crestere se justifica insa si prin baza de comparatie redusa. Cresterea numarului acestor conturi reflecta de asemenea orientarea spre valuta care a marcat anul trecut, cel putin la nivelul creditarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO