Bănci și Asigurări

Mangalia vrea sa scoata pe piata primele obligatiuni municipale

20.08.2001, 00:00 26



Primaria Mangalia negociaza cu BCR si BCR Securities conditiile de lansare a ceea ce se doreste a fi prima emisiune efectiva de obligatiuni municipale din Romania. Valoare prevazuta a titlurilor este de 10 miliarde lei.

"Deocamdata pregatim semnarea contractului cu Banca Comerciala Romana. In circa doua luni estimam sa obtinem si avizul Ministerului Finantelor", a declarat pentru Ziarul Financiar Zamfir Iorgus, primarul Mangaliei.

BCR si BCR Securities sunt castigatorii licitatiei publice organizate de primarie pentru intermedierea lansarii de obligatiuni. Conform proiectului de emisiune, acestea vor avea scadenta de doi ani.

Zamfir Iorgus spune ca negocierile se vor finaliza in cel mult trei saptamani, iar dobanda pe care municipalitatea ar dori sa o obtina va fi cu un punct procentual peste cea oferita la certificatele de trezorerie pentru populatie emise de Ministerul Finantelor.

"Credem ca piata este pregatita pentru o asemenea emisiune, mai ales ca aceasta indeplineste aproape toate criteriile de atractivitate: termen scurt, dobanda atractiva, emitent cu o solida situatie financiara si BCR ca intermediar", a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

In ceea ce priveste garantiile de care dispune municipalitatea Mangalia, primarul afirma ca numai bugetul local este de cinci milioane de dolari anual, pe langa care exista proprietati private ale municipalitatii precum si foarte multe terenuri si cladiri.

Obligatiunile municipale sunt valori mobiliare emise de autoritatile locale, in special orase mari si municipii, prin care sunt atrase fonduri de pe piata de capital pentru finantarea unor proiecte de investitii de interes local.

Conform clasificarii stabilite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in functie de gradul de lichiditate, acest tip de titluri prezinta cel mai scazut factor de risc dupa titlurile de stat (grad de risc 1), considerate ca avand risc zero.

In Romania au mai existat cateva tentative nereusite de lansare de obligatiuni municipale, inclusiv pe pietele internationale (Sinaia, decembrie 1996), insa emitentii nu au primit avizul necesar din partea Ministerului Finantelor.

In alte tari foste socialiste, autoritatile locale au inceput sa emita obligatiuni municipale inca din 1995, Polonia fiind prima tara din Europa de Est in care aceste titluri sunt folosite pe scara larga pentru atragerea de finantare pentru investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO