Bănci și Asigurări

Marfin Leasing nu mai da finantari, doar vinde bunuri recuperate

15.07.2009, 20:10 1485

Marfin Leasing (fosta Egnatia Leasing), companie a grupului cipriot Marfin, aproape ca si-a oprit activitatea in acest an, dupa fraudele prin care a trecut in 2008, si se concentreaza pe vanzarea de masini si echipamente recuperate de la clientii rau-platnici, afirma surse de pe piata.
Potrivit unor date obtinute de ZF, valoarea bunurilor finantate de Marfin Leasing s-a prabusit in primul trimestru, coborand la 180.000 de euro, fata de circa 18 mil. euro in aceeasi perioada din 2008, scaderea fiind de 99%. Compania a incheiat numai 7 contracte in primele trei luni, fata de aproape 700 in primul trimestru al anului trecut.
"Marfin se ocupa acum numai de revanzarea bunurilor recuperate, nu mai incheie contracte noi", au declarat pentru ZF surse din piata de leasing, precizand ca anul trecut compania a trecut prin fraude mari, care se ridica la 20-25 mil. euro. Reprezentantii Marfin Leasing nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii, in timp ce oficialii Marfin Bank, actionarul principal, nu au dorit sa comenteze. La mijlocul anului trecut a avut loc o explozie a fraudelor in piata de leasing, deoarece companiile se concentrau pe cresterea cotei de piata, iar analiza clientilor era de multe ori superficiala. Cel mai des intalnite fraude sunt cele in care compania de leasing finanteaza de mai multe ori acelasi bun. In general, clientii care cumpara acelasi bun fac parte dintr-un grup de companii cu actionariat comun. Un alt tip de frauda este finantarea unui bun care in realitate nu exista, firma de leasing acordand banii pe baza unor fotografii ale bunului respectiv. Clientii care fraudeaza firmele de leasing isi schimba ulterior de multe ori sediul social si sunt greu de gasit.
Site-ul de internet al Marfin Leasing nu mai prezinta nicio oferta de finantare pentru potentiali clienti, ci doar oferta de masini si echipamente recuperate.
Compania organizeaza o licitatie pe 22 iulie pentru vanzarea acestora, oferta cuprinzand 33 de autovehicule si 71 de echipamente (tractoare, buldoexcavatoare etc.). Numarul recuperarilor este insa mult mai mare, pentru ca firmele de leasing nu prezinta de obicei toata oferta pe site. Din managementul companiei au plecat mai multe persoane in ultimul an si jumatate, printre care se numara Haralambie Stanciu (fost director general) si Alina Cercel (director de vanzari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO