Bănci și Asigurări

Marile banci au intrat in afacerea pensiilor

16.07.2007, 15:07 17

Aproape toate bancile mari de pe piata locala s-au implicat in sistemul pensiilor private, afacere care va atrage active de zeci de miliarde de euro in urmatoarele decenii.
Institutii de credit ca BCR, BRD-SocGen, ING, Bancpost, Banca Transilvania, Raiffeisen, OTP sau Romexterra s-au autorizat fie pentru a administra pensii obligatorii sau facultative, in nume propriu sau prin societati pe care le detin, fie pentru a depozita activele fondurilor de pensii.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a primit acordul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) atat pentru a pastra banii fondurilor de pensii din pilonul II (obligatorii) si III (facultative), cat si pentru a administra astfel de fonduri.
BCR Asigurari de Viata administreaza pensii facultative, compania avand deja un fond cu grad redus de risc. In urmatoarele sase luni, societatea intentioneaza sa mai lanseze un fond de pensii. BCR a infiintat si o societate care va activa pe piata pensiilor obligatorii si care si-a planificat sa controleze 30% din aceasta. Banca a investit pana acum 15 milioane de euro in aceasta companie.
Infiintarea unei companii specializate este obligatorie pentru a administra fonduri de pensii din pilonul II, potrivit legislatiei in vigoare.
A doua institutie de credit din sistem, BRD-SocGen, a fost autorizata de CSSPP ca depozitar al fondurilor de pensii, dar a primit in acelasi timp aprobarea pentru a-si infiinta o companie care sa administreze pensii obligatorii.
Nici olandezii de la ING nu au ratat ocazia de a intra pe piata pensiilor private. Societatea de asigurari de viata a grupului are deja doua fonduri pe pensii facultative, banca asteptand acum si licentierea ca administrator de pensii obligatorii. ING va fi si depozitar al activelor fondurilor, pentru aceeasi activitate fiind autorizata si Bancpost.
Banca Transilvania si-a planificat sa ajunga la o cota de 15% din piata pensiilor private obligatorii, dupa ce a infiintat impreuna cu Aegon, companie olandeza de asigurari de viata, o societate care va administra fonduri din pilonul II. Investitia initiala a fost de circa 7 milioane de euro, impartita in mod egal intre cele doua entitati.
Pe lista de asteptare pentru licenta de administrator al fondurilor de pensii obligatorii se afla si grupul ungar OTP, proprietarul OTP Bank, care a infiintat societatea OTP Fond de Pensii. Societatea de asigurari de viata a grupului, OTP Garancia, a primit recent autorizatia pentru a activa pe piata pensiilor facultative.
Romexterra Bank, un jucator de mici dimensiuni, va infiinta impreuna cu societatea de asigurari de viata Delta o companie de pensii care va opera pe pilonul II.
Alta institutie de credit care se va implica in sistemul pensiilor private este Raiffeisen, prin societatea Raiffeisen Asset Management, care asteapta de la CSSPP aprobarea pentru a administra pensii facultative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO