Bănci și Asigurări

MasterCard impinge piata spre carduri cu cip

18.09.2007, 15:29 16

Cardurile "inteligente" - cu cip - pot fi individualizate pentru fiecare client, permitand astfel bancilor sa isi flexibilizeze oferta. Pe langa principalul avantaj - oferirea unei securitati ridicate a tranzactiilor - tehnologia EMV (cip) permite totodata si implementarea unor tehnologii care fac platile prin card mult mai rapide.
"Efectele sunt vizibile mai ales pentru platile de mica valoare. Prin utilizarea cardurilor cu cip operatiunile se pot face si in regim off-line, pastrandu-se insa un bun management al riscului", a aratat Toni Merschen, care coordoneaza proiectele cip in MasterCard.
Pe piata locala, ProCredit a emis primul card cu cip sub sigla Visa. Al doilea jucator care a implementat aceasta tehnologie a fost ING, care emite carduri cu cip atat sub sigla MasterCard, cat si Visa. Ambele banci au ales sa utileze tehnologie duala (atat traditionala banda magnetica si cip) pentru carduri, in conditiile in care putine banci locale si-au adaptat retelele de acceptare la noua tehnologie. Cipul aduce deocamdata doar un plus de siguranta daca tranzactiile sunt derulate la terminale care accepta aceasta tehnologie, in conditiile in care niciuna din cele doua banci nu a dezvoltat si alte functii pentru aceste carduri.
Potrivit oficialului MasterCard, tehnologia EMV permite setarea de catre banca emitenta a unor limite privind numarul si valoarea tranzactiilor care pot fi derulate fara a se cere autorizare, reducandu-se astfel timpul de asteptare la terminal. Tehnologia cu banda magnetica presupune comunicarea cu banca emitenta, pentru obtinerea autorizatiei, la fiecare operatiune.
Utilizand aceasta facilitate in combinatie cu tehnologia contactless, MasterCard a dezvoltat serviciul PayPass, care permite ca pentru platile de mica valoare cardul sa fie doar trecut prin fata unui cititor, informatia fiind schimbata prin unde radio. "Pentru consumator aceasta tehnologie ofera avantajul rapiditatii, nemaifiind necesara introducerea PIN sau semnarea chitantei", explica Merschen. El spune ca exista "potential semnificativ" pentru dezvoltarea acestei tehnologii si pe pietele din Europa Centrala si de Est, unde exista inca un apetit puternic pentru utilizarea numerarului.
Deocamdata, aceasta tehnologie a fost introdusa in Turcia, o piata unde cardurile s-au dezvoltat puternic, de catre Garanti Bank. Merschen spune ca dezvoltarea unui astfel de proiect se poate realiza rapid, insa este nevoie de "masa critica", respectiv transformarea unei parti importante din reteaua de acceptare.
Organizatiile de plata au stabilit de altfel un protocol - Chip liability transfer- prin care bancile sunt "incurajate" sa implementeze tehnologia EMV, cel putin pe partea de acceptare. Acest protocol presupune ca in cazul in care o frauda se produce prin utilizarea unui card cu cip intr-o retea care nu este compatibila cu aceasta tehnologie, atunci banca acceptatoare va suporta pierderea. Pe piata locala sase banci au implementat tehnologia EMV in retelele de acceptare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO