Bănci și Asigurări

Măsură ”excepţională” a guvernatorului Mark Carney: Banca Angliei a redus dobânda de referinţă pentru prima oară în şapte ani

Măsură ”excepţională” a guvernatorului Mark...

Autor: Dorin Oancea

04.08.2016, 14:50 1680

Banca a anunţat şi un set de măsuri pentru a stimula economia Marii Britanii, inclusiv cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale în valoare de 60 de miliarde de lire sterline şi bonduri corporatiste în valoare de 10 miliarde de lire sterline.

Banca a făcut publică şi cea mai drastică modificare a prognozei de evoluţie a economiei efectuată din 1992, redusă de la 2,3% în mai la 0,8% în prezent.

Pentru a încuraja băncile să ofere credite, instituţia a instituit un mecanism special de finanţare a acestora, la noua dobândă de referinţă, de 0,25%. Mecanismul este menit să asigure scăderea dobînzilor şi pentru companii sau persoane fizice, ar trebui să funcţioneze cel puţin 18 luni în actualele condiţii şi să asigure o injecţie de capital de circa 100 de miliarde de lire sterline.

Obligaţiunile corporatiste pe care banca le va cumpăra, în valoare de 10 miliarde de lire sterline, vor aparţine companiilor care contribuie la creşterea economică a Marii Britanii, mai multe detalii urmând a fi făcute publice în septembrie.

Pachetul de măsuri a venit şi cu o estimare a creşterii inflaţiei, în urma devalorizării lirei sterline. Şi rata şomajuli ar urma să crească la 5,4% anul viitor şi la 5,6% în 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO