Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi de 2-4 ori mai mari pentru a se împrumuta

Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi de 2-4 ori mai...

Autor: Claudia Medrega

01.10.2018, 00:07 1136

Randamentele la titlurile de stat, adică dobânda efectiv plătită, au scăzut uşor în septembrie 2018 pentru scadenţa de până în cinci ani, dar dobânzile sunt în continuare de 2-4 ori mai mari decât cele din 2017.

La titlurile pe termen scurt, de 6 luni - 1 an, randamentele au fost în sep­tem­brie de patru ori mai mari faţă de 2017, în timp ce pentru sca­denţele de 3-5 ani dobânzile s-au dublat. Randa­mentele se situau în septembrie 2018 între 2,9% şi 5,2% pentru matu­ri­tăţile cuprinse între 6 luni şi 15 ani. Odată cu creşterea infla­ţi­ei şi do­bânzile pe care trebuie să le plă­tească Finanţele ca să facă rost de bani au crescut. Inflaţia, care în ultimii doi-trei ani a scăzut con­stant, ajungân­du-se chiar la defla­ţie, a re­venit pe un trend puternic de creş­tere, ajungând la 5%. Ca reacţie, do­bân­zile de pe piaţa interbancară şi cele plătite de Finanţe pentru a atrage îm­pru­muturile necesa­re asigurării fi­nan­ţării bugetului de stat şi rosto­go­lirii datoriei au crescut semnificativ. De la 0,6%, indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit reper, a urcat la 3,4% în acest an, ceea ce a indus o nervozitate des­tul de ridicată în piaţă. BNR a ma­jorat de patru ori dobânda de referinţă în acest an, ajungând la 2,5% de la 1,75% în urmă cu un an.

Liderii PSD i-au cerut socoteală guver­natorului BNR Mugur Isărescu pentru această creştere a dobânzii de referinţă, dar şi a inflaţiei, stabilitatea preţurilor fiind obiectivul BNR.

Deşi BNR a anunţat că inflaţia şi dobânzile vor creşte, scăderile din anii an­teriori fiind o excepţie, saltul făcut de inflaţie şi imediat de dobânzile de pe piaţa interbancară a ridicat multe sem­ne de întrebare. Analiştii aşteaptă acum să vadă dacă BNR va reuşi să coboa­re inflaţia de la 5% la 3,5%, cât este ţinta asumată oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO