Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor se împrumută greu de pe piaţa internă: Joi, în două licitaţii, a reuşit să vândă titluri de stat de aproape 600 mil.lei, faţă de nivelul programat de 1 mld.lei

Ministerul Finanţelor se împrumută greu de pe piaţa...

Autor: Roxana Rosu

02.04.2020, 19:30 291

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi de la bănci 598 miliaone lei în două licitaţii de titluri de stat, sub nivelul programat, de un miliard de lei, cererea venind din partea a şase dealeri primari.

Prima emisiune licitată astăzi, de certificate de trezorerie cu discont, avea o valoare nominală de 500 milioane lei şi scadenţa la un an, iar valoarea totală a cererii a fsot de 463 milioane lei. Din suma totală, dealerii au oferit în cont propriu 396 milioane lei, iar restul au fost oferte necompetitive.

Potrivit anunţului, în conformitate cu Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă, ministerul a respins ofertele de cumpărare transmise ce au depăşit un nivel al randamentului de 3.35%.

În final, valoarea adjudecată a fost de 337,3 milioane lei, din care băncile au oferit în nume propriu 270,8 milioane lei, la o dobândă de 3,33%.

Pentru a doua emisiune de obligaţiuni, cu scadenţa la patru ani şi o dobândă propusă de 3,25%, Ministerul Finanţelor a primit oferte totale de 355 milioane lei, din care dealerii primari au oferit în nume propriu 245 milioane lei, restul fiind oferte necompetitive. 

În final, suma adjudecată a fost de 261 milioane lei, din care băncile au acoperit în nume propriu 151 milioane lei. Randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fsot de 3,98%. 

Ministerul a precizat că a respins în totalitate ofertele de cumpărare transmise cu un nivel al preţului mai mic de 97.1443%. 

Ministerul de Finanţe şi-a propus să atragă de pe piaţa internă 4 miliarde lei în luna aprilie, prin licitaţii de titluri de stat, după ce a împrumutat 4,4 miliarde lei în cursul lunii martie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO