Bănci și Asigurări

Miscarile de pe frontul jucatorilor mici au redus la trei bancile cu capital privat autohton

29.03.2007, 15:49 26

Anul 2006 a fost cel mai bogat in tranzactii din istoria recenta a sistemului bancar, cele mai multe miscari avand loc in zona bancilor mici, insa in fruntea listei figureaza incheierea procesului prin care Erste Bank a preluat controlul asupra BCR.
Daca la BCR nu se puna problema schimbarii numelui, ci doar a logo-ului si a imaginii brandului, in celelalte cazuri tranzactiile au adus sau urmeaza sa aduca si nume noi pe piata.
In acelasi timp, in urma tranzactiilor din 2006 numarul bancilor cu capital majoritar privat autohton a scazut de la sapte la trei - Banca Transilvania, Banca Carpatica, Libra Bank.
Au ramas pe piata doar doua banci de stat - CEC, din cauza privatizarii esuate, si Eximbank.
Prima operatiune de preluare a avut loc in luna martie, cand italienii de la C.R. Firenze au cumparat 56,2% din capitalul social al Daewoo Bank, schimband ulterior numele bancii si incepand un proces de extindere a operatiunilor inclusiv prin deschiderea de noi unitati in marile orase. C.R. Firenze isi concentreaza activitatea in centrul si nordul Italiei, unde are o retea de peste 550 de unitati, centre de corporate si private banking, si un portofoliu de peste un milion de clienti. In prima parte a acestui an, banca are in plan sa inaugureze opt sucursale, dintre care patru in Bucuresti si alte patru la Brasov, Cluj-Napoca, Arad si Ramnicu Valcea. Recent, a fost deschis un nou sediu al sucursalei Craiova.
Alta tranzactie, alta schimbare de nume pe piata bancara in prima jumatate a lui 2006: filiala egipteana a celei mai mari banci libaneze, Blom Bank, a cumparat 96,8% din capitalul social al Misr Bank Bucuresti. In urma preluarii, institutia de credit a fost rebotezata in Blom Bank Egypt. Banca isi mentine un profil discret pe piata, ocupandu-se in special de clienti ai bancii mama care au operatiuni in Romania.
In luna august a anului trecut a avut loc si finalizarea procesului de preluare a Eurom Bank de catre banca israeliana Bank Leumi. Procesul de rebrading si schimbare a imaginii retelei de sucursale inca este in desfasurare. Banca intentioneaza sa devina prima optiune a investitorilor israelieni prezenti pe piata romaneasca si a celor care vor veni. Si-a propus pentru acest an triplarea activelor, pana la 360 de milioane de euro si dublarea cotei de piata, pana la 0,6%.
Tot in august, grecii de la ATE Bank - Banca Agricola a Greciei - au reusit sa cumpere 56,96% dintre capitalul social al Mindbank, in ciuda actionariatului foarte fragmentat. Una din primele banci cu capital privat autohton infiintate dupa 1990 a fost astfel preluata de capitalul elen, care a continuat astfel sa-si intareasca pozitia pe piata locala. Recent, ATE Bank a platit 16,64 milioane de euro pentru majorarea participatiei la 69,01%, dupa ce pentru pachetul initial a platit 32 de milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, Mindbank avea active de 100,5 milioane de euro, comparativ cu circa 80 de milioane de euro in decembrie 2005. Actionarii urmeaza sa ia o decizie in privinta schimbarii numelui bancii si a echipei de management.
In august s-a incheiat si prima mare fuziune de pe piata bancara, dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac. Noua entitate a devenit functionala la 1 septembrie, operand sub numele HVB Tiriac Bank. Procesul de consolidare a continuat anul acesta prin fuziunea HVB Tiriac cu UniCredit Romania, urmand ca la 1 iunie sa rezulte o banca - UniCredit Tiriac Bank - ce va ocupa a patra pozitie pe piata dupa valoarea activelor.
Dupa Mindbank, o alta institutie de credit cu capital privat autohton a fost preluata in octombrie de un investitor strain. Ungurii de la MKB Bank, filiala a grupului financiar german Bayerische Landesbank, au cumparat 55,4% din actiunile Romexterra Bank. Romexterra se pregateste sa adopte o noua identitate corporativa, in cadrul procesului de integrare in grupul Bayern LB. Noul nume al bancii va fi MKB Romexterra Bank. Culorile caracteristice personalizarii emblemei vor fi rosu, albastru inchis si albastru deschis.
De asemenea, in aprilie urmeaza sa fie operate schimbari in componenta managementului si a Consiliului de Administratie. MKB, actionarul majoritar direct, a notificat la BNR si intentia de a oferi servicii in mod direct pe piata romaneasca.
Chiar la sfarsitul lunii decembrie 2006, BNR a acordat licenta de functionare institutiei de credit Bank of Cyprus pentru sucursala sa din Romania. Pana in decembrie este programata deschiderea a sapte sucursale in Bucuresti - trei mari si patru mici, alaturi de doua centre de afaceri si o divizie de servicii corporate. Bank of Cyprus Romania va avea in vizor intr-o prima faza clienti din zona intreprinderilor mici si mijlocii, a companiilor, precum si a persoanelor fizice cu venituri peste medie. De altfel, pentru a doua etapa a dezvoltarii operatiunilor locale este prevazuta lansarea unei oferte de private banking.
De asemenea, in cursul lui 2006 Banca Nationala a retras autorizatia de functionare a bancii Nova Bank, fosta Banca Unirea, al carei actionar majoritar era Banca Populara Romana, intrata in faliment.
In urma tuturor acestor modificari, la sfarsitul anului trecut sistemul bancar era constituit din 38 de institutii de credit, fata de 39 in 2005, dintre care doua cu capital de stat, doar trei cu capital privat autohton, 26 cu capital majoritar strain si sapte sucusale ale unor banci straine. Anul acesta urmeaza sa intre pe piata o a 39-a institutie, Banca Millennium, infiintata de portughezii de la Millennium BCP.
Capitalizarea sistemului bancar a crescut cu 22,2% in termeni reali, potrivit datelor raportate la BNR, ajungand la 9,4 miliarde de lei (circa 2,7 miliarde de euro). In urma majorarii de capital de la CEC prin care Ministerul Finantelor a varsat 500 de milioane de lei, ponderea capitalului public in sistemul bancar a crescut cu 2,9 puncte procentuale, pana la 14,9%. In acelasi timp, ponderea capitalului privat a fost de 85,1% din total, in conditiile in care participatiile bancilor straine s-au majorat cu 10 puncte procentuale, pana la 78,8%.
Tot anul trecut, banci mari interesate de piata locala precum KBC, Fortis sau GE Money au preferat sa-si faca intrarea prin preluarea unor institutii financiare nebancare, considerand ca preturile bancilor care ar mai fi disponibile pentru vanzare sunt prea ridicate.

Anul bancar 2006

cinci tranzactii de preluare (fara BCR)
o banca ramasa fara autorizatie de la BNR (Nova Bank)
o noua sucursala straina autorizata - Bank of Cyprus
finalizarea primei fuziuni bancare de calibru - HVB Bank/Banca Tiriac
au ramas doar trei banci cu capital privat autohton - Banca Transilvania, Banca Carpatica, Libra Bank

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO