Bănci și Asigurări

Miza pe private banking: 4.000 de români au 4 mld. euro în conturi

Miza pe private banking: 4.000 de români au 4 mld. euro în conturi. Băncile ar da oricât să-i ştie pe toţi

Autor: Ciprian Valentin Botea

08.12.2011, 00:08 3069

Bancherii se bat pe circa patru mii de clienţi care au averi lichide de câteva sute de mii sau chiar milioane de euro, sperând să obţină venituri anuale de 20 mil. euro din administrarea acestor bani prin diviziile de private banking.

Valoarea cumulată a averilor acestor clienţi este de 4 mld. euro, un sfert din bani fiind administraţi acum de diviziile de private banking ale unor grupuri financiare din străinătate, potrivit unor estimări ale BCR. "Nu este o piaţă foarte mare, dar nu trebuie neglijată pentru că poate genera veni­turi importante. Sectorul de private banking a con­semnat o evoluţie rapidă în ultimii doi ani. Sunt clienţi care au depozite şi de 5 mil. euro", comentează Sorin Mititelu, director executiv în BCR.

Mai multe bănci locale oferă servicii de private banking, dar nu există date publice privind valoarea averilor adminis­trate de acestea. Olandezii de la ING au fost primii care au intrat pe această nişă în 2001, fiind urmată de băncile mari BCR, BRD, Raiffeisen UniCredit sau Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO