Bănci și Asigurări

Modificarea Codului fiscal aduce 300.000 de clienţi noi în pensii private

Modificarea Codului fiscal aduce 300.000 de clienţi noi în pensii private

Modificarea Codului fiscal aduce 300.000 de clienţi noi în pensii private

04.08.2010, 23:30 25

Introducerea plăţii de contribuţii de asigurări sociale pentrupersoanele fizice autorizate şi pentru cele care încasează venituriîn baza unor contracte de drepturi de autor reprezintă o gură deoxigen pentru fondurile de pensii private, în condiţiile în care leva aduce 200.000-300.000 de clienţi noi, după cum estimeazăadministratorii.

În prezent, fondurile de pensii administrate privat (pilonul II)au aproximativ 5 milioane de clienţi. În mod obişnuit, pentru aatrage câteva sute de mii de noi clienţi fondurile de pensiitrebuie să aştepte un an sau chiar mai mult. Lunar, la fondurile depensii de pilon II intră aproximativ 15.000-25.000 de participanţinoi.

"Vom avea câteva sute de mii de noi participanţi la pilonul II(în toată piaţa - n. red.), probabil două-trei sute de mii, este oveste bună pentru sistemul de pensii private. Nu putem cuantificaimpactul modificării Codului fiscal în sume, nu există statisticiexacte, dar cu siguranţă este o gură de aer, după ce am fostameninţaţi cu scăderea contribuţiilor", afirmă Simona Diţescu,directorul general al BCR Pensii.

Fondurile au primit în ultimul an două lovituri dure din parteaguvernului: în primul rând, nivelul contribuţiei a fost "îngheţat"anul trecut la 2% din veniturile brute ale participanţilor, deşitrebuia să urce la 2,5%, lucru care s-a întâmplat abia anulacesta.

În al doilea rând, guvernul a încercat acum trei luni să scadănivelul contribuţiei la 0,5%, pentru a reduce deficitul bugetuluide asigurări sociale de stat, având în vedere faptul că sumele caremerg la privat se scad din cele care merg la stat. Autorităţile audecis însă să nu ia această măsură după ce au primit o scrisoare înacest sens de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şiComisia Europeană. În aceste condiţii, creşterea numărului departicipanţi cu câteva sute de mii de persoane este o veste foartebună pentru fondurile de pensii.

Modificarea Codului fiscal pentru lărgirea bazei de impozitarecu CAS (contribuţie de pensie), CASS (sănătate) şi contribuţie deşomaj la persoanele fizice autorizate şi la cele cu contracte dedrepturi de autor a intrat în vigoare la 1 iulie, dar până laînceputul acestei săptămâni au lipsit normele de aplicare.

Unele persoane cu contracte de drepturi de autor sau care suntPFA au şi carte de muncă, ceea ce înseamnă că nu vor intra însistemul pensiilor private ca participanţi noi, dar vor creştecontribuţiile pe care le plătesc, în urma majorării venitului lacare se aplică CAS.

"Este un lucru bun, nu în fiecare zi intră atât de mulţiparticipanţi în sistem", explică Radu Brăgărea, directorul deoperaţiuni al Eureko Pensii, care în prezent aşteaptă avizulComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru aocupa poziţia de CEO al companiei, înlocuindu-l pe Besim Jawad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO