Bănci și Asigurări

NBG Leasing a recuperat 650 de masini si a revandut jumatate

14.02.2010, 23:07 1223

NBG Leasing, una dintre cele mai mari companii din piata deleasing financiar, a recuperat anul trecut 650 de masini de laclientii rau-platnici si a revandut jumatate din acestea.

Estimarile companiilor indica faptul ca intreaga piata deleasing a recuperat 10.000-15.000 de autovehicule de la clientiicare nu si-au mai putut plati ratele, dar nu exista informatiioficiale. "In medie, de la recuperare si pana la vanzarea unuiautovehicul se scurg cam doua-trei luni", afirma oficialii NBGLeasing (fosta Eurial Leasing), companie controlata de grupul elenNational Bank of Greece, care detine si Banca Romaneasca.

NBG Leasing a finantat anul trecut bunuri in valoare de 67,2mil. euro, in scadere cu 62% fata de 2008. Reprezentantii companieispun ca scaderea a fost cauzata de inrautatirea mediului deafaceri, scumpirea finantarilor, cresterea pretului asigurarilorCasco (obligatorii in cazul masinilor achizitionate in leasing) siincertitudinea din piata imobiliara. Intreaga piata de leasing aincheiat anul trecut cu o scadere de peste 70% a finantariloracordate.

"Pe de alta parte, au fost si cauze de natura interna, carenuntarea completa la leasingul imobiliar, finalizandu-se doarcateva tranzactii aprobate la finele lui 2008, solicitarea deavansuri mai mari decat anul trecut si sporirea prudentialitatii siorientarea politicii de risc si a celei de vanzari catrefinantarile mici si medii pentru dispersarea riscurilor."

Finantarile pentru autovehicule au avut anul trecut o pondere de53% in portofoliul NBG Leasing, cele pentru echipamente - de 40%,iar cele imobiliare - de 3%, restul fiind pentru alte categorii debunuri.  "Segmentul auto a scazut pe fondul restrangerii drastice afinantarii de autovehicule medii si mari (cu masa totala autorizatade peste 3,5 tone) - destinate in principal transporturilor internesi internationale de marfuri - care, prin preturile de achizitiemult mai mari, in medie, decat cele ale autoturismelor, aveau opondere valorica importanta in portofoliul contractelor nouincheiate."

NBG Leasing a incheiat anul trecut circa 1.800 de contracte,fata de 4.000 in 2008. Compania a trecut pe profit in 2009, cu unrezultat net de 29,4 mil. lei (7 mil. euro), dupa ce in 2008 araportat o pierdere de 41,5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO