Bănci și Asigurări

Negritoiu: Unele firme cer finantari exagerate pentru puterile lor

27.01.2004, 00:00 11



Inflatia, inca ridicata, necorelarea deficitului intern cu inflatia, costurile operationale pentru serviciile financiare inca destul de mari, la fel ca si ecartul intre dobanzile la credite si cele la depozite, sunt printre cei mai importanti factori care mentin sistemul bancar la un nivel insuficient de dezvoltare, afirma Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.



Infrastructura de operare a pietei ramane invechita, in conditiile in care sistemele de tranzactionare sunt inca rudimentare, iar sistemul de plati, bazat pe numerar, se bazeaza pe hartii, in loc sa fie electronic.



"Exista un grad ridicat de intermediere bancara la nivel corporatist, dar foarte redus in ceea ce priveste intermedierea cu amanuntul. Apetitul romanilor de a deschide un cont bancar este inca redus", spune Negritoiu amintind ca, potrivit rezultatelor unor studii recent efectuate, romanii isi deschid un cont numai daca sunt fortati si nu au alta alternativa. "Imprumutul este ultima solutie. Mai putin de 30% dintre romani au deschise in prezent conturi bancare", afirma Misu Negritoiu.



El considera ca si la nivel corporatist este inca loc de mai bine.



"Bancile nu-si impart riscul cu societatile care abia acum se formeaza. Au inceput insa sa apara fonduri de garantare, atat in agricultura cat si in industrie, care sustin finantarea la nivelul IMM-urilor si care preiau riscul intreprinderilor mici si mijlocii, pe baza garantiilor acestor fonduri bancile acordand credite", spune Misu Negritoiu.



Economia romaneasca si problemele sale, mai ales cele legate de numarul mare de societati nerestructurate, indatorate sau necapitalizate, si-au pus amprenta si asupra sistemului bancar, insa si aici situatia incepe sa se schimbe. "Cred ca s-a schimbat si viziunea bancilor, in sensul de a imprumuta bani pe activitate economica si nu numai pe colateral imobiliar sau alte garantii. Din acest punct de vedere multe societati au fost gasite nepregatite si, in ciuda faptului ca a crescut creditul neguvernamental, situatia ar putea fi cu totul alta, daca acestea si-ar imbunatati indicatorii financiari si mai ales modul de lucru", considera Negritoiu.



Bancherul crede ca un progres substantial pentru piata romaneasca il constituie aparitia creditelor de investitii, care pana acum trei ani erau practic inexistente, dar care sunt inca in stadiu incipient. "Din pacate, frustrarea unor societati comerciale de credite de investitii se explica fie prin propriile lor deficiente - proiectul nu e viabil, spre exemplu, si ne-am confruntat cu astfel de cazuri - fie prin faptul ca bancile nu sunt partenere in risc cu un investitor pentru un proiect total nou, nascut de la zero. Pe de alta parte, sunt cazuri cand unele companii solicita finantare pentru afaceri foarte mari, exagerate in raport cu posibilitatile lor, si vor, dintr-o data, sa realizeze un proiect. Acestea trebuie sa mearga din aproape in aproape, conform teoriei pasilor marunti", sustine Negritoiu.



De asemenea, el avertizeaza ca bancile inca nu sunt puse de acord asupra functionarii Biroului de Credit, ceea ce inseamna ca institutia nu va functiona normal nici anul acesta, desi toata lumea spune ca este gata. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO