Bănci și Asigurări

Nicio banca mare nu a planificat concedieri in 2010. Cum comentati?

Nicio banca mare nu a planificat concedieri in 2010
22.12.2009, 23:15 36

Niciuna dintre bancile mari de pe piata nu are in planconcedieri pentru anul viitor, managerii principalelor institutiide credit anuntand intern ca intentioneaza sa mentina constantnumarul de angajati, spune Paraschiv Constantin, presedinteleFederatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci.
"Nicio banca mare nu si-a propus sa faca disponibilizari anulviitor. Toate au declarat ca nu vor face disponibilizari in 2010.Bineinteles ca nu se pune problema nici despre angajari, strategiabancilor este sa pastreze numarul angajatilor la nivelul actual", adeclarat Constantin.
Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci este afiliata laCartel Alfa si reprezinta salariatii din BRD, Raiffeisen, Bancpost,UniCredit, Romexterra, Asirom, Asiban, Ardaf si BCR Asigurari, caregrupeaza aproximativ 25.000 de angajati, din care 12.000 suntmembri de sindicat.
Referitor la cei peste 3.000 de angajati care au iesit din sistemulbancar in primele noua luni ale acestui an, Constantin sustine caacestia erau in principal angajati ai bancilor mici si medii de pepiata si ca nu au fost disponibilizari operate de bancile mari.Totusi, BCR, cea mai mare banca de pe piata, si-a redus personalulcu 787 de angajati in primele noua luni ale anului, mai ales prinexternalizarea unor servicii.
Printre institutiile financiare care au facut reduceri de personalse numara Credit Europe, care a renuntat la 10% din angajati inacest an, ajungand la 1.400 de oameni.
De asemenea, Romexterra a anuntat ca are in plan reducereanumarului de angajati cu 150 de persoane dintr-un total de 1.000 desalariati.
La sfarsitul anului trecut, in sistemul bancar lucrau 71.600 deoameni, pentru ca numarul acestora sa ajunga la 68.400 dupa primelenoua luni din 2009. In acelasi interval, numarul unitatilor bancarea coborat de la 6.552 pana la 6.464, ceea ce inseamna un minus deaproape 90 de unitati. Foarte multe institutii financiare de pepiata au preferat sa nu mai reinnoiasca contractele pe duratadeterminata pentru a reduce numarul de salariati.
Nicolae Cinteza, seful Directiei supraveghere din BNR, a declaratrecent ca bancile au inceput sa inchida din unitati si sa isireduca personalul, insa tendinta se va accentua anul viitor.
Bancherii sunt, in mod traditional, printre cel mai bine platitiangajati din economie, fiind depasiti doar punctual in cateva lunide piloti. La nivelul lunii octombrie, salariul mediu net in banciera de 3.162 de lei (752 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO