Bănci și Asigurări

Noile reguli RCA sunt bune numai pentru daunele mici

Noile reguli RCA sunt bune numai pentru daunele mici
23.02.2010, 23:00 164

Noile reguli stabilite de Comisia de Supra­veghere aAsigurarilor (CSA) pentru asigurarea RCA (raspundere civila autoobligatorie) sunt utile numai in cazul daunelor de mica valoare,spun asiguratorii.

CSA a decis recent schimbarea procesului de despagubire in cazulasigurarilor RCA, astfel incat pagubitilor care isi vor cere baniide la asigurator inainte de a-si repara masina li se va plati osuma calculata pe baza preturilor practicate de service-urile auto.Si pana la aceasta modificare pagubitii aveau dreptul sa cearabanii in avans, dar despagubirea era calculata de asiguratori lapreturi cel mult egale cu cele practicate de service-uri pentrupiese si manopera, preturi care puteau fi cu 20-30% sub cele dinmulte unitati reparatoare.

Practic, un pagubit se poate duce dupa accident la asiguratorulvinovatului, i se calculeaza o despagubire de catre un inspector dedauna, primeste acesti bani, iar apoi se duce la orice service siisi repara masina. Asiguratorii nu se asteapta insa ca multi soferisa apeleze la plata in avans, in conditiile in care in ultimii aninumai aproximativ 5% si-au reparat masinile in acest mod.Majoritatea asiguratilor prefera ca asiguratorul sa plateascadirect service-ului contravaloarea reparatiilor.

"Este o solutie buna pentru daunele mici, atunci cand ai dereparat o bara, de exemplu, si stii ca aceasta este singuraproblema. Daca iei despagubirea, ajungi in service cu banii siconstati ca mai este ceva de reparat in afara de bara, trebuie sate intorci la asigurator si sa iei procesul de la capat, din acestmotiv este o solutie in principal pentru daune mici", a declaratGheorghe Grad, directorul general al brokerului de asigurariSRBA.

CSA a realizat aceste modificari, care vor intra in vigoareodata cu publicarea in Monitorul Oficial, dupa ce in ultima lunamai multe service-uri auto s-au plans ca au de recuperat sume maride la asiguratori, care intarzie 3-4 luni, iar o asociatie aservice-urilor a organizat un miting de protest in fata sediuluiComisiei. Prin plata in avans a pagubitilor service-urile si-arputea primi mai repede banii.

"Nu cred ca efectul in piata al acestei modificari va fi major,clientii nu vor de obicei sa umble cu banii, vor decontare directaintre asigu­rator si service. Problema este ca noua regula neobliga sa calculam despagubirea conform pretu­rilor practicate deunitatile reparatoare, dar service-urile au preturi foartediferite, in functie de specificul lor: independente sau de marca",afirma Radu Ionescu, directorul auto al Generali Asigurari.

Ce se intampla daca asiguratul care solicita despagubirea inavans constata atunci cand ajunge in service ca suma esteinsuficienta?

"Probabil ca pagubitii vor semna declaratii pe proprieraspundere ca renunta la orice pretentii dupa ce primescdespagubirea", spune Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR,asociatia profesionala a brokerilor de asigurare.

Pe de alta parte, asiguratorii ar putea compensa sumele platitein plus pentru reparatii de catre pagubiti. "Daca pagubitul vine cudocumente doveditoare ca a platit mai mult pentru reparatii decatsuma primita de la noi, i se deconteaza aceste cheltuieli", explicaRadu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari.

Printre schimbarile in procesul de despagubire anuntate de CSAse numara si reducerea perioadei in care se plateste despagubireade la 15 la 10 zile din momentul depunerii ultimului documentnecesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO