Bănci și Asigurări

Nou maxim istoric pentru actiunile BRD

21.10.2004, 00:00 31

Actiunile BRD-SocGen au atins ieri la Bursa de Valori un nou maxim istoric, la pretul de 29.000 lei/actiune, cea mai mare valoare atinsa de cand banca si-a splitat actiunile la inceputul anului trecut. Capitalizarea bursiera a bancii a atins pentru prima data 970 milioane de euro.
Cotatia de ieri a actiunilor bancii a urcat cu 3,6% fata de ziua anteriora, in conditiile in care actiunile au fost printre cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de zece miliarde de lei.
In ultimele zile pe piata au aparut informatii conform carora banca ar putea recupera o serie de credite neperformante aflate in portofoliu, ceea ce poate insemna un plus pentru profitul bancii pentru acest an. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua creanta neperformanta a BRD asupra societatii Prisma Town, in valoare de 8,8 milioane dolari garantata cu bunuri mobile si imobile. Pe de alta parte banca a anuntat ca va scoate la vanzare, prin licitatie, active apartinand fostului deputat Gabriel Bivolaru sau unor firme controlate de acesta, pretul total de pornire urmand sa se ridice la peste 4 milioane de dolari. Brokerii spun insa ca ascensiunea cotatiei BRD s-a datorat mai mult tendintei pe care s-a inscris bursa in ultimele zile. "Este posibil ca si aceste informatii sa fi ajutat, dar cred ca e mai mult vorba de tendinta din ultimele zile a actiunilor companiilor de la categoria I a Bursei, in care s-a incadrat si BRD," spune Alin Breneda, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
SIF Banat-Crisana, unul din principalii actionari ai BRD nu si-a mai facut in ultimele zile simtita prezenta pe piata, dupa ce a vandut saptamana trecuta un pachet de 0,22% din actiunile bancii.
BRD va publica rezultatele financiare de pe trimestrul al treilea pe data de 10 noiembrie, dar asteptarile brokerilor sunt in crestere dupa ce primele doua banci romanesti care au raportat rezultate financiare la noua luni, CEC si Banca Comerciala Carpatica, au anuntat cresteri semnificative de profit fata de anul trecut.
BRD este cea de-a doua banca de pe piata romaneasca cu o cota de piata de 12,8% dupa valoarea activelor. Banca avea la mijlocul acestui an active totale de 2,3 miliarde de euro in crestere in termeni reali cu 26% fata de inceputul anului. BRD a obtinut in primele sase luni ale acestui an un profit net de 1.540 de miliarde lei - 38 milioane euro, in crestere 47,65% (32% in termeni reali) fata de castigul realizat in perioada similara din 2003.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO