Bănci și Asigurări

Numărul retragerilor de la ATM-uri a scăzut cu 1 milion, însă valoarea acestora s-a majorat cu 2 mld. lei

Numărul retragerilor de la ATM-uri a scăzut cu 1...

Autor: Liviu Popescu

18.11.2015, 00:06 334
Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în trimestrul al treilea aproximativ 57 milioane de retrageri de la bancomate, în scădere cu un milion faţă de precedentele trei luni, în timp ce valoarea acestor operaţiuni s-a majorat totuşi cu 2 miliarde de lei, la aproximativ 34 miliarde de lei, ceea ce arată că valoarea medie a unei tranzacţii la ATM a crescut.

Valoarea medie a unei tranzacţii de retragere de numerar la ATM a fost de circa 600 de lei în trimestrul trei, adică o treime din salariul mediu net, în creştere cu 50 de lei faţă de trimestrul precedent.

Pe de altă parte, deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în trimestrul trei aproximativ 55 milioane de tranzacţii la comercianţii locali şi din străinătate, în creştere cu două milioane de plăţi faţă de trimestrul precedent.

Valoarea tranzacţiilor la POS-uri s-a majorat astfel cu 300 milioane de lei la 6,5 miliarde de lei (echivalentul a 1,5 mld. euro), potrivit datelor publicate de BNR. Valoarea medie a rămas totuşi la un nivel asemănător, respectiv 120 de lei, ceea ce arată că deţinătorii de carduri au început să le utilizeze şi pentru tranzacţii zilnice de mică valoare.

Astfel, chiar dacă ritmul de creştere pe segmentul POS-uri a fost mai accelerat în trimestrul al treilea faţă de retragerile al ATM, cele din urmă reprezintă totuşi grosul tranzacţiilor cu cardurile.

Valoarea retragerilor de numerar este de cinci ori mai mare faţă de plăţile la POS-uri, iar analiştii spun că printre motivele care stau la baza acestui decalaj se numără obişnuinţa românilor de a îşi retrage banii în ziua de salariu. Totodată, susţin analiştii, acest obicei se va menţine şi în perioada următoare.

Banca Naţională a modificat sistemul de raportare a tranzacţiilor cu cardul anul acesta, ca urmare a unor noi reglementări la nivel european, astfel că datele din primele două trimestre nu mai sunt comparabile cu cele anterioare.

Numărul POS-urilor instalate la comercianţi a crescut cu circa 4% în trimestrul al treilea şi a ajuns la aproape 141.000 la finele lunii septembrie. De anul acesta au fost eliminate însă din statistică terminalele virtuale şi cele instalate în sucursalele băncilor.

Reţeaua de bancomate pe de altă parte s-a redus însă cu aproximativ 100 de ATM-uri, la 11.600 de bancomate la finele lunii septembrie. Unele bănci mizează acum pe bancomate care permit şi alte tipuri de tranzacţii decât retragerea şi depunerea de numerar, pentru a reduce volumul activităţii de la ghişee. Astfel, reţeaua de ATM-uri se extinde, inclusiv ca efect al competiţiei acerbe pe zona cardurilor de salarii, în timp ce reţelele de sucursale şi agenţii se restrâng.

La finele lunii septembrie erau aproximativ 14,7 milioane de carduri pe piaţă, din care 10,8 milioane erau carduri active, adică deţinătorii acestora efectuează regulat tranzacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO