Bănci și Asigurări

O noua dubla a leului

28.05.2004, 00:00 14

Leul a inregistrat ieri, din nou, aprecieri atat fata de moneda americana cat si fata de euro.
Dolarul a inregistrat ieri a doua zi consecutiva de depreciere. Banca Nationala a evaluat moneda americana la 33.524 de lei, cu 67 de unitati mai putin decat la cotatia anterioara. Desi fluctuatia zilnica este redusa comparativ cu evolutiile anterioare ale dolarului, moneda americana a pierdut de la inceputul saptamanii 576 de unitati. Scaderea dolarului de la Bucuresti a fost alimentata de evolutia inregistrata pe pietele internationale, unde cursul a urcat ieri dimineata pana la 1,2160 dolari/euro. Euro a continuat sa se aprecieze fata de dolar chiar si dupa publicarea unui raport negativ privind gradul de optimism al intreprinzatorilor francezi.
Moneda europeana a fost evaluata ieri la 40.740 de lei, cu o unitate mai putin decat in ziua precedenta.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.730/40.750 de lei/euro. In prima parte a sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de vanzare, cotatiile scazand pana la 40.660/40.690 de lei/euro. Dupa atingerea acestui nivel, bancile au inceput sa cumpere valuta, cotatiile urcand pana la un maxim de 40.740/40.745 de lei/euro. "Piata a fost relativ agitata ieri. Desi BNR nu a mai intervenit, volumele tranzactionate au depasit media ultimelor zile" a apreciat un dealer. Capacitatea pietei de a "umple" imediat golurile facute de achizitiile de valuta ale BNR pare sa se fi diminuat, insa volumele cumparate de banci de la clienti raman in continuare mai mari decat cele cedate acestora.
Piata monetara a inregistrat ieri o evolutie calma. Dobanzile la depozitele pe o zi au variat intre 19,50% si 21,50% pe an, cu o usoara tendinta de majorare a dobanzii acordate de banci la 20% pe an. La depozitele pe o saptamana, dobanzile au oscilat intre 19,50% si 21,50% pe an. Banca Centrala nu a mai intervenit ieri pentru a atrage excedentul de moneda din piata. Decizia a survenit in conditiile in care ieri au fost efectuate unele plati la bugetul statului. In lipsa activitatii bancii centrale pe piata, volumele tranzactionate au fost mai reduse.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO