Bănci și Asigurări

O zi de scadere este de ajuns

19.05.2004, 00:00 12



Leul a inceput saptamana cu o apreciere, insa nu a continuat in acelasi ritm. Ieri, moneda nationala s-a depreciat atat fata de euro cat si fata de dolar.



Banca Nationala a calculat un curs de 40.616 lei/euro, in crestere cu 115 unitati fata de cotatia anterioara.



La randul sau, moneda americana s-a apropiat din nou de pragul de 34.000 de mii de lei, banca centrala evaluand dolarul la 33.896 de lei, cu 206 lei mai mult decat in ziua precedenta.



Dolarul s-a apreciat usor pe pietele internationale dupa socul de luni, cand o serie de atentate si publicarea unui studiu despre starea economiei americane au determinat o crestere puternica a cotatiilor euro. Astfel, cursul a oscilat ieri pe pietele internationale in jurul valorii de 1,1970 dolari/euro, trendul fiind de scadere.



Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.460/40.490 de lei/euro. Inca de la inceputul sedintei de tranzactionare trendul a fost de crestere a cotatiilor, majoritatea bancilor operand cumparari de valuta. Cresterea puternica a cotatiilor a fost insa alimentata de interventia bancii centrale pe piata. "BNR a inceput sa cumpere de la cotatii de 40.550 de lei/euro, de unde a sustinut cresterea cotatiilor. Probabil ca a achizitionat in jur de 40 de milioane de euro. Volumele tanzactionate au fost, prin urmare, in media unei zile agitate", a comentat un dealer.



Interventia bancii centrale nu este surprinzatoare, spun analistii, si, cel mai probabil, BNR va interveni ori de cate ori moneda europeana se va deprecia pe pietele internationale, intrucat aceste miscari sunt preluate si de piata valutara de la Bucuresti. "Cel mai probabil cursul va oscila in urmatoarea perioada intre 40.300 sI 40.600 de lei/euro, intrucat excedentul de valuta pe piata se va mentine data fiind principala sursa a acestuia -sumele trimise de muncitorii romani din strainatate. BNR nu va permite o scadere a cursului sub 40.000 de lei, insa nu exista nici motive care sa motiveze o crestere de durata", a apreciat un alt dealer.



Piata monetara a fost stabila. Dobanzile la depozitele pe o zi (over-night) au oscilat intre 20% sI 21% pe an. Banca Nationala a intervenit pentru atragerea excedentului de moneda de pe piata. Din cele 2.300 de miliarde pe care si-a propus sa le stranga, BNR a atras pana la sfarsitul sedintei de tanzactionare depozite pe o luna in valoare 2.280 de miliarde. Dobanda platita pentru aceste depozite ramane la 21,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO