Bănci și Asigurări

Oancea: 20% din banii fondurilor de pensii trebuie sa intre pe bursa

Oancea: 20% din banii fondurilor de pensii trebuie sa intre pe bursa

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private: 2010 nu va mai fi un an care sa le aduca fondurilor randamente suficiente din tilturi de stat si obligatiuni corporative.

21.09.2009, 00:00 23

Fondurile private de pensii nutrebuie sa se mai bazeze doar pe investitiile in titluri de stat siobligatiuni corporative, pentru ca randamentele acestora vor scadeaincepand cu anul viitor, o alternativa fiind investitiile la bursa,care ar trebui sa ajunga la cel putin 20% din portofoliilefondurilor, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP),supraveghetorul unei pietei ce va ajunge la miliarde de euro inurmatorii ani.

"2010 nu va mai fi un an care sa le aduca fondurilor randamentesuficiente din titluri de stat si obligatiuni corporative.Investitiile la bursa va trebui sa creasca la cel putin 20% dinactive, pentru ca titlurile de stat si obligatiunile corporativevor avea o tendinta de scadere a dobanzilor, nu atat pentru ca seapropie iesirea din criza, ci pentru ca politica de dobanda a BNRsi nevoia de finantare a statului vor fi in scadere", afirmapresedintele CSSPP intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Ar putea aduce 100 mil. euro la Bursa

La sfarsitul lunii august, activele de peste 440 mil. euro alefondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) erau plasate inproportie de 58% in titluri de stat, obligatiunile corporativeavand o pondere de 20%, iar actiunile listate - de doar 6%. Daca in2010 fondurile vor investi cel putin 20% din active in actiunilistate, inseamna ca pe Bursa vor intra circa 100 mil. euro. Inultimul an, fondurile de pensii au inregistrat un randament mediude peste 15%.

O alternativa la plasamentele in titluri de stat ar fiinvestitiile in fonduri legate de infrastructura, dar pentruaceasta e nevoie de proiecte majore, spune Oancea. Problemainvestitiilor in infrastructura a fost ridicata in trecut si deadministratorii fondurilor de pensii. "Ca sa investesti ininfrastructura trebuie sa ai proiecte majore, in colaborare custatul sau o municipalitate. Actiunile sau alte titluri emise defondurile legate de infrastructura trebuie sa poata fi evaluateintr-un anumit mod si tranzactionate liber. Un fond de investitiibazat pe infrastructura nu ar fi o inventie romaneasca, ele existapeste tot in lume. Fondurile de pensii trebuie sa aiba cel putincateva zeci de milioane de euro pentru a investi intr-un astfel defond."

La sfarsitul anului trecut a fost discutata infiintarea unuiastfel de fond pentru infrastructura rurala, spune Oancea, darideea nu a mai fost pusa in aplicare. Infiintarea unui astfel defond dureaza cel putin trei ani.

"Sunt convins ca implicarea mediului privat este singuramodalitate de dezvoltare a unei tari. Este mai simplu si mai ieftinasa."

Fondurile de pensii isi pastreaza majoritatea banilor ininstrumente cu venit fix. Presedintele CSSPP spune ca exista oproblema legata de investitiile in obligatiuni municipale, si anumefaptul ca aceste instrumente nu sunt evaluate de o companie derating.

"Problema este ca nu avem companii care sa ne ofere evaluari aleobligatiunilor municipale. Pana la urma sunt sigure, pentru ca augarantia statului, dar exista un risc suplimentar pentru caprimarii si consilierii din Romania nu au inca atata experienta casa stie la ce imprumuturi sa se angajeze. Emisiunile de obligatiunisunt pe 5-10 ani, se mai schimba primarii in acest timp si nu stiiniciodata cine vine si ce experienta are." Obligatiunile municipalereprezinta sub 3% din plasamentele fondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO