Bănci și Asigurări

Off-shore-urile nu vor putea administra fondurile de pensii

13.07.2006, 19:26 11

Firmele off-shore ai caror actionari sunt necunoscuti nu vor putea fi actionare la companiile de administrare a fondurilor de pensii private, conform Normei privind autorizarea ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative publicata recent pe site de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) din Romania.
"Nu pot fi actionari ai unei societati de administrare a unui fond de pensii facultative persoanele juridice ori alte entitati inregistrate in state cu care Romania nu intretine relatii diplomatice sau in jurisdictii care nu instituie obligativitatea organizarii si tinerii contabilitatii si/sau publicarii situatiilor financiare, tinerii registrelor comerciale si/sau care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor/asociatilor si administratorilor", se arata in norma.
De asemenea, nu vor putea fi actionare fondurile cu capital de risc, fondurile de investitii ori alte organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica, asociatiile, fundatiile, ligile, sindicatele ori alte forme de asociere sindicala si orice alte forme de asociere similare.
Nu este clar daca se va aplica aceasta prevedere si companiilor de asigurari de viata, care vor putea intra direct sa administreze fonduri de pensii facultative. Printre companiile de asigurari care si-au manifestat intentia de a intra pe aceasta piata exista unele care au actionari firme inregistrate in teritorii care permit "pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor/asociatilor" sau companii care au actionari sindicate/asociatii. Este cazul Delta Asigurari, la care este actionar majoritar o firma inregistrata in Marea Britanie, Tabor Projects Limited (83% din actiuni) si Asociatia Salariatilor din SNP Petrom, al carei presedinte, Liviu Luca, il are drept consilier financiar pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Allianz Tiriac, cea mai mare companie de asigurari, are printre actionari un off-shore inregistrat in Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO