Bănci și Asigurări

Omniasig subscrie de patru ori mai mult pe credite si garantii

31.10.2005, 17:55 22

Compania de asigurari Omniasig a inregistrat, in primele noua luni ale anului, o crestere de 318% a subscrierilor aferente politelor de asigurare de credite si garantii, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la circa 16 milioane de euro (aproximativ 58 de milioane de lei).

Aceste polite de asigurare sunt cumparate de banci care, contra primei platite asiguratorilor, primesc garantia ca, in caz ca debitorul nu plateste, ele vor fi despagubite de catre asigurator. Anul trecut, cei mai mari jucatori de pe aceasta piata au fost BCR Asigurari, cu o cota de 28%, si Asiban, cu 27%.

La inceputul acestei luni, Omniasig a finalizat fuziunea prin absorbtie cu Omniasig-AGI si Omniasig-Asirag, doua societati de asigurare cumparate anul trecut. Pe primele noua luni, cele trei companii, care intre timp au devenit una singura, au avut afaceri de 101 milioane de euro (365,5 milioane de lei).

In primele noua luni ale anului, Omniasig a inregistrat o crestere cu aproape 50% a primelor brute subscrise, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la suma de 80 mil. euro (289,5 mil. lei).

Unul dintre cele mai dinamice sectoare ale afacerilor asiguratorului au fost asigurarile casco, pentru care subscrierile au inregistrat un avans de 55% in euro, pana la nivelul de 27,3 milioane de euro (circa 98,8 milioane de lei).

Profitul brut raportat de Omniasig pentru primele trei trimestre este de aproape 1,5 milioane de euro (5,3 milioane de lei), mai mare cu un sfert decat in aceeasi perioada a anului trecut. Volumul indemnizatiilor platite de asigurator s-a majorat cu 46% in euro, pana la nivelul de 30,5 milioane de euro (110,5 milioane de lei).

Pentru acest an, Omniasig estimeaza afaceri de 130 de milioane de euro (peste 470 de milioane de lei), iar impreuna cu subsidiara de asigurari de viata, Omniasig Life, asiguratorul spera sa ajunga la subscrieri de 150 milioane de euro (peste 543 de milioane de lei).

Compania a anuntat ca urmeaza sa obtina cu adevarat profit din sinergia fuziunii cu Omniasig-AGI si Omniasig-Asirag abia spre sfarsitul anului viitor. Fuziunea in trei, care a durat opt luni, a costat un milion de euro. Noua entitate are 1.800 de angajati, un capital social de peste 7,1 milioane de euro (25,8 milioane lei) si este prezenta in aproape toate orasele din Romania cu agentii sau sucursale.

Omniasig controleaza companiile Omniasig Life (specializata pe asigurari de viata) si Omniasig Addenda (axata pe asigurari de sanatate) si este detinuta in proportie de 72,8% de grupul austriac Wiener Staedtische. Austriecii mai controleaza societatile de asigurare Unita si Agras. In timp ce Omniasig reprezinta o investitie profitabila pentru austrieci, Unita si Agras inregistreaza pierderi. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO