Bănci și Asigurări

OTP pariază pe revenirea economiei şi dă drumul la consum

OTP pariază pe revenirea economiei şi dă drumul la consum

Autor: Liviu Chiru

29.11.2010, 23:48 26

Maghiarii de la OTP Bank, un jucător de talie medie care seconfruntă cu pierderi pe fondul deteriorării calităţiiportofoliului de finanţări, a reluat vânzarea de credite de consumîn lei pe scară largă, după o pauză de circa doi ani, într-un pariucă economia îşi va reveni în 2011.

"Credem că economia îşi va reveni în 2011 şi am reînceput să dămcredite de consum fără garanţii. Cu aceste credite trebuie să teopreşti în vârful ciclului economic şi să reiei vânzările în parteacea mai de jos", a spus Laszlo Diosi, directorul general al OTPBank România, într-o întâlnire informală cu presa.
El precizează că acum condiţiile de acordare a creditului -setările sistemului de evaluare a bonităţii financiare a clientuluiprecum şi punctajul minim care trebuie să îl obţină - vor fiaceleaşi ca în primăvara lui 2008. Dobânda anuală efectivă este înjurul nivelului de 15% pe an, în linie cu celelalte oferte de pepiaţă.
"La creditele de consum problemele apar în primul sau al doilea an.Noi credem că în următorii doi ani oamenii vor avea salarii maimari, astfel că vor putea să plătească mai uşor", explicăDiosi.

Banca a suspendat în primăvara lui 2008 vânzarea de credite deconsum, după ce observase o creştere puternică a restanţelor laacest tip de împrumuturi, fiind printre primii jucători care auluat această decizie. Creditele de consum fără garanţii, acordatedupă criterii prea relaxate, au dat cele mai mari bătăi de capbancherilor în 2009, înregistrând rate de neperformanţă mult maimari decât împrumuturile garantate. Acum, şeful OTP spune că nu maivede diferenţe colosale între calitatea portofoliilor de credite deconsum sau garantate, iar dobânzile mai mari permit acoperireacheltuielilor cu provizioanele.

OTP se confruntă cu pierderi anul acesta din cauza cheltuielilormari cu provizioanele, după ce în vară a fost lovită de cădereaunor dezvoltatori imobiliari faţă de care avea expuneri importante.În trimestrul al treilea s-a resimţit impactul măsurilor dure deausteritate luate de guvern, creditele neperformante înregistrândun nou salt pe segmentul de retail, spune Diosi. După primele nouăluni ale anului, banca înregistra o pierdere netă de 15,2 mil.euro, faţă de un câştig mic în perioada similară din 2009. ŞefulOTP admite că rezultatul diferă considerabil de planurile iniţiale,care prevedeau obţinerea de profit. Motivul? Maghiarii, la fel camulţi alţi jucători şi chiar Guvernul, mizaseră pe o revenire aeconomiei în 2010, ceea ce ar fi însemnat că şi crediteleneperformante ar fi trebuit să atingă vârful în vară.

Dobânzile ar trebui să coboare laanul
Diosi spune că dobânzile ar trebui să maicoboare la anul atât la credite, cât şi la depozite, pentru că maimulţi jucători vor fi interesaţi să reia creditarea, iar competiţiapentru clienţii buni va fi acerbă.
"Ce se întâmplă acum cu dobânzile (creşteri la depozite şi lacredite - n. red.) nu este relevant. Este o cerere mai mare dedepozite din partea băncilor la sfârşitul anului şi astfeldobânzile cresc. Dar în 2011dobânzile la creditele în lei ar trebuisă coboare cu două puncte procentuale, iar la cele în euro cujumătate de punct procentual. În paralel vor coborî şi dobânzile ladepozite", anticipează Diosi. El consideră că, la nivelul pieţei,creditul neguvernamental va urca cu 6% în 2011, în condiţiile încare în prezent dinamica anualizată rămâne în teritoriul negativ."Avem capitalizare mare în sistem şi lichidităţi suficiente,băncile româneşti stau pe picioarele lor şi nu văd de ce ne-arafecta problemele altor ţări."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO