Bănci și Asigurări

Partenerii de afaceri ai lui Vantu intra pe pensii private

02.07.2007, 17:19 31

Partenerii omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in compania Realitatea Media, Asociatia Salariatilor Petrom, intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private prin intermediul societatii Delta Asigurari, care va infiinta impreuna cu MKB Romexterra Bank o societate de administrare a fondurilor de pensii.
Dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constituire a acestei societati, care va activa atat pe pilonul II (pensii obligatorii), cat si pe pilonul III (pensii facultative), a fost depus la sfarsitul saptamanii trecute la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Noua societate va fi detinuta in proportie de 60% de MKB Romexterra Bank si 40% de Delta Asigurari. Asociatia Salariatilor Petrom este actionar cu circa 8% la Delta Asigurari, compania fiind controlata de Tabor Projects Limited, un off-shore inregistrat in Marea Britanie, care detine peste 90% din capitalul social. Informatiile vehiculate in media il indica pe Vantu ca fiind cel care controleaza off-shore-ul.
Contactat de ZF, Sorin Ovidiu Vantu a refuzat sa faca vreun comentariu. In urma cu cateva luni, insa, el a declarat ca intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private, in parteneriat cu o mare banca internationala.
Asociatia Salariatilor Petrom detine 25% din Petromservice, care la randul ei este actionar cu 14% in Realitatea Media, care detine posturile tv Realitatea, The Money Channel si Romantica. Actionarul majoritar al Realitatea Media este Bluelink Comunicazione, despre care Vantu a declarat ca ii apartine.
Atat la Delta Asigurari, cat si la Petromservice, salariatii Petrom au fost la inceput actionari majoritari, insa pe parcurs off-shore-urile din actionariat si-au majorat participatiile. La Petromservice, 49% din actiuni sunt detinute de off-shore-ul Elbahold Ltd. (Cipru).
"Am decis sa intram pe pensii private pentru ca este un business profitabil", a declarat Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor Petrom.
Directorul general al Delta Asigurari, Maria Pasa, spune ca reprezentantul legal al Tabor Projects este Octavian Turcanu, cetatean al Republicii Moldova. Conform Registrului Comertului, Turcanu a fost administrator la Banca Romana de Scont, aflata in lichidare, la care Gelsor, fondata de Sorin Ovidiu Vantu, a fost actionar principal. Turcanu nu a putut fi contactat.
Legislatia in vigoare impiedica societatile off-shore, care nu au obligatii de transparenta contabila a bilanturilor in tara de inregistrare, sa fie fondatori ai unor societati de pensii.
"Legislatia actuala nu precizeaza clar daca doar fondatorilor sau si actionarilor acestora li se aplica interdictia", spune Mircea Oancea, presedintele CSSPP. "In practica, insa, verificam si actionarii indirecti si mergem pana aflam societatea-mama sau persoana fizica de la capatul lantului de actionari, care controleaza intreaga afacere", a mai precizat el.
De asemenea, legea interzice implicarea in societatile de pensii a unor persoane fizice care au contribuit la falimente financare sau care doar au fost asociate cu scandaluri financiare. In viitorul apropiat, este probabila o revizuire a legislatiei pensiilor private pentru a o inaspri si mai mult, spune Oancea. "Vom incerca sa clarificam legislatia pentru a nu mai permite nimanui sa se ascunda in spatele unor off-shore-uri necunoscute", a declarat oficialul CSSPP.
Directorul general al Delta Asigurari, Maria Pasa, afirma ca Tabor Projects Limited este pe cale de a-si vinde participatia detinuta la societate. "Actele sunt acum in curs de perfectare", a declarat Pasa. Ea nu a dat detalii cu privire la cumparator sau la valoarea tranzactiei.
Societatea creata de Delta si MKB Romexterra si-a propus sa ajunga in urmatorii zece ani la active de 1,2 miliarde de euro si o cota de 5% din piata pensiilor private.
MKB Romexterra este unul dintre jucatorii de talie medie de pe piata bancara, cu active de 1,22 miliarde de lei (361 de milioane de euro) la sfarsitul anului trecut si o cota de piata de 0,7%. Din vara anului 2006, actionarul principal al institutiei de credit este banca maghiara MKB Bank, o subsidiara a grupului german Bayern LB.
Delta este o companie de mici dimensiuni pe piata asigurarilor, cu afaceri de circa 2 milioane de euro in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO