Bănci și Asigurări

Pascariu: Agricultura va fi "the name of the game" la finantare

Pascariu: Agricultura va fi "the name of the game" la finantare

Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac Bank: Vom putea vinde foarte mult prin sucursalele UniCredit, care au capacitati foarte mari, dar pana acum nu aveau suficiente produse.

21.05.2007, 18:47 19

Finantarile agricole vor deveni un motor al cresterii afacerilor bancilor in anii urmatori, desi sunt inca ocolite de bancheri.
"Pe agricultura inca nu luam expuneri, dar sunt convins ca in unu-doi ani finantarile in acest domeniu vor fi 'the name of the game'", a declarat pentru ZF Dan Pascariu, seful HVBTiriac Bank.
Bancile au inca expuneri limitate pe zona finantarilor agricole, desi unii jucatori de talie mica, precum ProCredit Bank sau Romanian International Bank au inceput deja sa ofere credite fermierilor sau intreprinderilor agricole.
Pascariu spune ca deocamdata piata imobiliara ramane "extraordinar de lucrativa", cu cerere foarte mare de finantare, urmata de energie, industria auto si a componentelor, industria prelucratoare si industria alimentara. La inceputul lui iunie, HVB Tiriac va finaliza fuziunea cu UniCredit Romania.
Cele doua banci asteptau vineri de la BNR aprobarea finala pentru fuziune, necesara inregistrarii noii banci UniCredit Tiriac la Registrul Comertului.
"Suntem pregatiti sa incheiem fuziunea la 1 iunie, conform programului. Prima luna de dupa integrarea tehnica este o perioada critica in care va fi verificata stabilitatea sistemelor, insa nu ma astept la probleme semnificative avand in vedere ca migrarea de date va fi de o anvergura mult mai mica decat la precenta fuziune dintre HVB si Banca Tiriac", a spus Dan Pascariu, care a fost desemnat si presedintele Consiliului de Administratie al viitoarei banci UniCredit Tiriac.
Pascariu spune ca perioada de vara ii va da noii banci ragazul necesar sa isi faca micile reglaje operationale. "Din septembrie, putem intra in piata cu viteza de croaziera. Nemaiavand atentia dispersata de fuziune, ne vom concentra cu totul pe business", anunta Pascariu concurenta. UniCredit Tiriac ar urma sa ocupe locul al patrulea pe piata dupa active, principalul competitor vizat fiind Raiffeisen.
Pascariu spune ca rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an, cu un profit de circa 22 mil. euro, i s-au parut "neasteptat de bune". "In pofida fuziunii prelungite, s-a facut business in continuare, iar productivitatea foarte buna nu s-a diluat prin integrarea celor doua banci."
Noua banca va opera dupa filosofia de risc a Bank Austria Creditanstalt, mai moderata decat principiile severe ale UniCredit, care puteau limita vanzarile.
"Vom putea vinde foarte mult prin sucursalele UniCredit, care au capacitati foarte mari, dar pana acum nu aveau suficiente produse", afirma Pascariu. Pe zona de retail, viitoarea banca nu va viza segmentele de jos ale pietei, insa o tinta importanta va fi creditul ipotecar. De asemenea, si UniCredit Tiriac intentioneaza sa abordeze sectorul IMM-urilor, disputat de mai multe banci.
Vineri, 1 iunie, sucursalele HVB Tiriac si UniCredit nu vor efectua operatiuni, fiind deschise doar pentru consultanta financiara. De asemenea, aplicatiile de internet banking/online banking si multicash nu vor fi disponibile pana luni, 4 iunie. De la 1 iunie, va fi introdusa o noua grila de tarife si comisioane, atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii.
Va fi promovat serviciul online banking, comisioanele pentru tranzactii urmand a fi cu 50% mai mici decat la ghiseu. De asemenea, va fi modificata structura pachetelor de produse si servicii pentru persoane fizice. Noua banca UniCredit Tiriac va avea peste 600.000 de clienti si 140 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO