Bănci și Asigurări

Pascariu: Marii jucatori straini au umflat cererea de lei

22.05.2007, 15:18 15

Piata monetara este inca mica, iar intrarea marilor banci internationale creeaza o presiune mare pe care piata nu o poate gestiona, afirma Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac Bank.
El explica astfel mentinerea deficitului de lei pe piata, care antreneaza in continuare aprecierea leului, dincolo de orice estimari anterioare.
"Marii operatori straini au devenit extrem de activi. Neavand suficienta predictibilitate la nivelul tendintelor de pe piata si fara curbe de randament, exista un potential mare de speculatii, iar marile banci profita si intretin volatilitatea", a explicat pentru ZF Pascariu.
El spune ca presiunea creata de sumele masive atrase de Ministerul Finantelor in urma cu doua saptamani a dat doar startul situatiei actuale, insa evita sa anticipeze momentul in care BNR va deveni creditor net fata de bancile comerciale, desi stocul de sume sterilizate a scazut spectaculos in ultimele saptamani, in absenta unor noi operatiuni de absorbtie. Pe de alta parte, BNR mentine nivelul foarte mare al rezervelor minime obligatorii.
Deocamdata, banca centrala prefera sa alimenteze piata cu lei prin operatiuni repo, insa Pascariu critica disfunctionalitatile create de reglementarile BNR pentru astfel de situatii.
"M-a surprins faptul ca in situatii de genul celor recente, in care dobanzile au explodat la 40-50%, mecanismele si reglementarile care trebuia sa faca din BNR creditorul de ultima instanta nu au functionat", afirma Pascariu. Bancile ramase fara lichiditati s-au trezit ca nu puteau contracta creditul lombard de la BNR decat la ora 17:30, desi piata monetara se inchidea la ora 17:00.
"BNR trebuie sa treaca mai mult la operatiuni de piata", mai spune Pascariu.
Cat priveste efectul cererii foarte mari de lei asupra cursului de schimb, seful HVB Tiriac afirma ca intarirea leului este prea mare pentru o perioada atat de scurta.
"As fi vazut o apreciere mult mai lina, iar nivelurile actuale de curs sa fie atinse abia la sfarsitul anului. Nu vad o justificare economica, sprijinita de cresteri de productivitate pentru un leu atat de tare."
In contextul cererii foarte mari de lei, chiar in pofida injectiilor de lichiditate de la BNR, Pascariu apreciaza ca banca centrala nu mai poate face prea mult pentru a modera presiunile de apreciere a leului. "BNR este iesita din mecanismul de influentare semnificativa a cursului."
Pascariu considera ca nivelul de 3,27 lei pentru un euro, care a fost deja spart la sfarsitul saptamanii trecute, era o rezistenta importanta.
Bancherul spune ca evolutia cursului in urmatorii ani va depinde mai mult si de cum va merge efectiv economia.
"Cred ca premisele dezvoltarii viabile a economiei exista, mai ales daca aspectele politice sunt tinute sub control", comenteaza Pascariu.
HVB Tiriac nu a transmis la BNR normele sale de creditare a persoanelor fizice, asteptand finalizarea fuziunii cu UniCredit Romania la 1 iunie, insa Dan Pascariu considera ca exista o problema reala in procedura aleasa de banca centrala pentru procesul de validare a normelor.
"Pur si simplu nu este echitabil tratamentul de tipul 'primul venit, primul servit', pentru ca inevitabil mai multe banci depun normele in acelasi interval de timp. Ridicand restrictiile care asigurau o anumita echitate, BNR a creat acum alt tip de piata: cine are aprobarea mai repede, beneficiaza de un avantaj in vanzari", spune Pascariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO