Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor de viaţă va stagna sau creşte cu cel mult 5% în acest an - companii

Piaţa asigurărilor de viaţă va stagna sau creşte cu...

Autor: Adrian Dumitrache

27.01.2014, 13:01 492

"Asigurările de viaţă sunt dependente de evoluţia PIB. Există deficit de protecţie în România, piaţa are un potential de dezvoltare de şase ori nivelul de creştere a PIB, care va avansa cu 3-4% anual în următorii ani. România nu a ajuns la 12.000 de euro per capita, prag care aduce o creştere suplimentară a asigurărilor de viaţă. Sunt semne bune pentru creşterea pietei asigurărilor. Inflaţie redusă, creşteri de venituri peste inflaţie, dar trebuie să avem răbdare, pentru că impactul nu se vede imediat. Eu mă aştept la o creştere de până la 5%, ţintă fezabilă pentru acest an. Pe de alta parte, trebuie să vedem şi acţiuni din partea companiilor, care trebuie să fie mai creative, să lanseze noi produse şi să acţioneze în direcţia creşterii gradului de educaţie al clienţilor în privinţa asigurărilor", a declarat directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Marius Popescu, la un eveniment de specialitate.

Prezent la eveniment, preşedintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, s-a arătat mai puţin optimis şi a estimat că piaţa asigurărilor de viaţă va stagna în acest an, opinie împărtăşită şi de directorul general al Generali România, Adrian Marin.

"Eu cred că piaţa asigurărilor de viaţă a scazut din cauza condiţiilor economice ale ţării. Chiar dacă economia României a crescut, susţinută mai mult de agricultură, impactul nu s-a vazut în veniturile populatiei, în nivelul de trai al populaţiei şi, implicit, nici în asigurările de viaţă. Statistic vorbind, românii nu îşi pot permite să consume mai mult de 90 de euro/an pentru asigurări. Pentru Asirom, segmentul asigurărilor de viaţă a avut un an bun, chiar dacă piaţa în ansamblul ei a scăzut. Şi în 2013 am spus că viaţa nu va creşte spectaculos şi mă aştept şi în acest an la o stagnare a pieţei pentru că premizele economice nu sunt favorabile", a spus Diaconescu.

Florentina Vizinteanu, specialist în asigurări de viaţă şi fost director general al BCR Asigurări de Viaţă până la finele anului 2013, a anticipa că piaţa de profil va creşte cu 3-4% în acest an, estimare care va depinde de reforma sistemului de sănătate şi posibilele deductibilităţi care ar putea fi introduse.

"În plus, companiile, pe lângă restructurările făcute în 2013, trebuie să fie mai inovative în privinţa produselor şi reţelei de distributie", a spus Vizinteanu.

În opinia lui Cornel Moldoveanu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor, revenirea pietei de asigurari de viaţă depinde atât de performanţele indicatorilor macroeconomici în special PIB-ul cât şi de creşterea gradului de educaţie financiară a individului, de conştientizare a nevoilor precum şi de stimulentele fiscale.

"Un alt aspect care ar duce la dezvoltarea, aş putea spune semnificativă a asigurărilor de viaţă, îl reprezintă modalitatea de realizare a reformei în domeniul sănătăţii, având în vedere ca mulţi dintre asigurători au dezvoltat produse de asigurare de sănăatate individuale. Astfel, este necesar un cadru cât mai predictibil şi clar pentru conturarea strategiilor pe termen mediu şi lung pe acest segment, care depind de forma în care se va materializa reforma sănătăţii", a spus Moldoveanu, care este responsabil de sectorul asigurărilor în cadrul ASF.

În 2012, piaţa asigurărilor de viaţă a atins 1,8 miliarde de lei, în urcare cu 3,69% faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO