Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor s-a întors în urmă cu trei ani, sub pragul de 2 mld. euro

Piaţa asigurărilor s-a întors în urmă cu trei ani, sub pragul de 2 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

24.02.2011, 23:56 95

Subscrierile companiilor deasigurări au scăzut anul trecut cu 5,7%, până la 8,36 miliarde lei(1,98 mld. euro), din cauza vân­zărilor mai mici de poliţe auto,potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigu­rărilor. Astfel,afacerile asigurărilor s-au întors la nivelul la care se aflau în2007, când au trecut în premieră de pragul de 2 miliarde de euro.

Estimările pentru acest anarată că cel mai probabil piaţa de asigurări va stagna sau vaînregistra o creştere de 1-2%.

"Activitatea de subscriere afost afectată de declanşarea crizei şi mă aştept ca odată cuîmbunătăţirea contextului economic piaţa să revină pe creştere", adeclarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.

Declinul pieţei de asigurăris-a accentuat în 2010, având în vedere că în anul anterior scădereaa fost mai mică de 1%, principalul motiv fiind scăderea vânzărilorde autovehicule şi a leasingului, ceea ce a generat subscrieri maimici din poliţe Casco.

Astfel, veniturile dinpoliţele subscrise pe asigurări generale s-au redus cu 7,5% anultrecut, ajungând la 6,7 miliarde de lei (1,6 mld. euro). PoliţeleCasco reprezintă 37% din acest segment de asigurări şi valoareaacestora a scăzut cu 25% în 2010, până la 2,5 miliarde de lei.

"Oamenii nu au mai simţitnevoia să încheie poliţe Casco, dar principala cauză asubscrierilor mai mici a fost scăderea pieţei de leasing", aexplicat Toncescu.

În schimb, asigurările derăspundere civilă auto (RCA) au crescut cu 11% şi au atins primebrute subscrise tot de 2,5 miliarde lei. Alte segmente care auînregistrat creşteri anul trecut au fost asigurările de călătorie,de incendiu şi calamităţi naturale şi de răspundere civilăgenerală. Jucătorii din asigurări generale nu se aşteaptă casituaţia pe piaţă să se îmbu­nătăţească foarte mult anul acesta,dar spun că se va vedea o intensificare a competiţiei pe piaţă.

"Asigurările generale nu vorînregistra nici anul acesta o abatere pozitivă foarte mare faţă de2010. Trebuie să acordăm o atenţie mai mare agenţilor şi brokerilorde asigurare deoarece elementul de diferenţiere va fi reprezentatde calitatea serviciilor furnizate", a comentat Mihai Tecău,preşedintele directoratului BCR Asigurări.

În schimb, asigurările deviaţă au crescut cu 2,3% în 2010 şi au ajuns la prime brute de 1,66miliarde lei (390 mil. euro), după o scădere de 13% în anulanterior. Creşterea asigurărilor de viaţă a fost susţinută devânzarea de poliţe cu componentă investiţională, care auînregistrat un avans de 9,2%. Majoritatea jucătorilor din piaţaasigurărilor de viaţă au fost însă pe minus, creşterea agregată apieţei datorându-se vânzărilor câtorva companii mari care au avutacces la reţele bancare. Anul acesta, subscrierile din asigurări deviaţă vor avansa uşor, cu până la 5%, potrivit estimărilor dinpiaţă. Afacerile pe acest segment ar putea fi afectate în a douaparte a anului de înăsprirea normelor privind pregătirea agenţilorde vânzare.

"Primul impact al noilornorme privind profesionalizarea agenţilor de vânzări va fi scădereanumărului de agenţi recrutaţi, ceea ce s-ar putea reflecta într-oscădere a primelor brute subscrise în a doua jumătate a anului. Peîntreg anul 2011, piaţa asigurărilor de viaţă va creşte cu 3-5% înacest an", consideră Carmen Radu, directorul general adjunct alEureko.

Şi Florina Vizinteanu,preşedintele directoratului BCR Asigurări de Viaţă, vede o creşterede 3-4% a pieţei de profil în 2011. Ea apreciază că în ultimul ancalitatea portofoliului de asigurări de viaţă s-a îmbunătăţitsubstanţial deoarece clienţii au devenit conştienţi de nevoile pecare le au în momentul în care încheie o poliţă de viaţă.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO