Bănci și Asigurări

Piaţa de factoring a crescut cu 43% anul trecut

Autor: Ciprian Botea

06.03.2012, 00:00 309

Piaţa de factoring, pe care activează societăţi financiare specializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale, a crescut cu 43% anul trecut, atingând un volum de aproape 2,6 mld. euro, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF). Raportată la dimensiunea economiei, aceasta înseamnă 2% din PIB. Circa 40% din firmele care au apelat anul trecut la factoring au cifra de afaceri sub 5 mil. euro, iar o treime au afaceri de peste 50 mil. euro.

"Pentru firmele mici motivaţia principală rămâne accesul facil la finanţare flexibilă în timp ce pentru companiile aflate într-o fază superioară de dezvoltare principalele atuuri ale produsului sunt posibilitatea de externalizare a activităţilor de colectare şi administrare de creanţe şi acoperirea riscului de neplată", a declarat Bogdan Roşu, preşedintele ARF.

Pe plan local, piaţa de factoring este controlată de bănci, care derulează astfel de operaţiuni prin divizii interne, cei mai mari jucători fiind BRD, BCR, UniCredit, Raiffeisen, Eximbank, RBS sau Banca Transilvania. Olandezii de la ING au, de asemenea, o subsidiară specializată în factoring, dar pe piaţă şi-au făcut loc şi jucători independenţi precum Next Capital Finance sau Romfactor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO