Bănci și Asigurări

Piata duce euro mai sus

07.10.2005, 18:51 9

Euro a continuat sa se aprecieze fata de leu, pentru a doua zi consecutiv, sustinut de aceasta data de ordine de cumparare comerciale.

Dealerii spun acum ca leul ar putea sa inregistreze noi pierderi, chiar in absenta bancii centrale din piata.

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,5734 de lei pentru un euro, cu 0,0154 unitati mai mult decat in ziua precedenta. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro de la jumatatea lunii august. Dolarul a pierdut teren in fata leului dupa ce a inregistrat deprecieri si pe pietele internationale, fiind evaluat la 2,9638 lei, cu 0,0105 unitati mai putin decat cotatia anterioara.

Pe piata valutara interbancara cotatiile au crescut ieri aproape constant, dupa ce majoritatea jucatorilor au cumparat valuta. Piata s-a deschis in cotatii de 3,5575/3,5625 lei pentru un euro. Inca de la primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, euro apreciindu-se pana la o maxima a zilei de 3,5780/3,5830 lei pentru un euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,5735/3,5785 lei pentru un euro. "Mai multi jucatori au cumparat valuta inca de la primele ore ale sedintei de tranzactionare astfel ca nu cred ca BNR a fost in piata. Probabil au fost antrenate ordine de cumparare stop-loss (pentru limitarea pierderilor determinate de cresterea cursului), iar clientii comerciali au cumparat de asemenea valuta. De altfel, chiar si dupa anuntarea cursului oficial s-a mai cumparat valuta", a comentat un dealer. Astfel, dealerii se asteapta ca euro sa inregistreze noi aprecieri, chiar daca banca centrala nu mai intervine in piata.

Vanzarile de valuta catre clienti au totalizat miercuri 234 de milioane de euro, depasind cumpararile de la acestia cu 13 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 118 milioane de euro.

Pe piata la termen de la Sibiu euro a fost cotat la 3,5795 lei, cu mai mult de doi bani peste cotatia din ziua precedenta.

Pe pietele internationale dolarul a pierdut teren in fata monedei europene, cotatiile urcand pana la 1,2047 dolari pentru un euro. Aprecierea euro a fost alimentata de aparenta apropiere a solutionarii crizei politice din Germania, pe de o parte, cat si de reluarea expectatiilor privind majorarea dobanzilor la euro incepand de anul viitor, pe de alta parte. La inceputul saptamanii moneda americana s-a apreciat pana la aproape 1,19 $/euro, cel mai bun nivel din ultimele patru luni.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza in continuare intre 1% si 2% pe an. BNR a atras miercuri depozite la o luna in valoare de 2 miliarde de lei (0,5 mld. euro), reprezentand insa numai 10% din ofertele inaintate de banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO